Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla prodao milion automobila u Evropi

Tesla je službeno ostvarila jubilej vrijedan milion prodatih automobila u Evropi. Prvi model marke prodat na našem kontinentu bio je Roadster. Trenutno je Model Y najprodavaniji model marke i ujedno najprodavaniji model u Evropi uopšte.

Autor: BIHAMK

Američki proizvođač električnih automobila Tesla službeno je objavio da je dostigao granicu od milion prodatih vozila u Evropi. Prvi model koji se prodavao na Starom kontinentu bio je stari Roadster, a uveden je na tržište prije 14 godina. Prisutnost ovog mladog brenda u Evropi naglašena je lansiranjem Modela S i Modela X, a potom je Teslina prodaja značajno porasla dolaskom cjenovno dostupnijih Modela 3 i Modela Y.

Potonji model je istovremeno najpopularniji model marke na evropskoj razini. U šest od devet mjeseci ove godine, Tesla Model Y bio je najprodavaniji automobil u Evropi. Od početka godine do kraja septembra, dakle, unutar devet mjeseci tekuće godine, Tesla Model Y prodat je u 180.271 primjeraka. Ako uzmemo u obzir da je Tesla ukupno za devet mjeseci isporučila nešto preko 203.000 vozila, onda se ovaj rezultat Modela Y može smatrati ogromnim uspjehom.

Ta brojka ga ujedno čini najprodavanijim modelom uopšte na evropskom tržištu. Model Y dominantno je preuzeo lidersku palicu ispred Dacije Sandero (166.675 prodatih jedinica), Volkswagen T-Roca (155.972 jedinica), Peugeota 208 (147.091 jedinica) i Renaulta Clija (141.941 jedinica). Na kraju, samo u septembru Teslu Model Y biralo je 26.730 kupaca u Evropi.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo