Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla podiže cijene Modela 3 do 1.500 eura u Evropi

Na nekim evropskim tržištima cijene Tesla Model 3 povećane su za 1.500 eura. Povećanje je rezultat novih carina koje je Evropska unija uvela na električne automobile proizvedene u Kini.

Autor: BIHAMK

Tesla je službeno objavila poskupljenje svog Modela 3 na nekoliko tržišta u Evropi, kao rezultat novih, uvećanih carina koje je Evropska unija uvela na električne automobile proizvedene u Kini. To je zato što se Model 3, koji se uvozi na evropsko tržište, također proizvodi u Kini, u fabrici u Šangaju. Nakon stupanja na snagu novih carina, Teslini modeli koji se prodaju u Evropi, umjesto prijašnjih 10 posto, sada podliježu carinskoj stopi od 20,8 posto, što je analogno povećalo početnu cijenu Modela 3 za krajnje kupce.Tako je u nekim evropskim zemljama poput Njemačke, Španije i Holandije, cijena najpovoljnijeg Teslinog modela povećana za 1.500 eura.

Na njemačkom tržištu Tesla Model 3 sada ima novu početnu cijenu od 42.490 eura. U Holandiji isti model kreće od 43.490 eura. Svi električni automobili koji se uvoze iz Kine u Evropu podliježu većim carinama od 4. jula. Stope nisu iste za sve proizvođače. Naime, BYD plaća najnižu “novu” carinu od 17,4, dok automobili iz SAIC grupacije, poput brenda MG, plaćaju najvišu stopu carine od 37,9 posto. Na automobile Tesle i Dacije se plaća 20,8%, dok je Geely “prošao” s 19,9 posto.

BIHAMK

Povezane novosti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo