Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla opet mrsi račune Evropljanima – U Njemačkoj će proizvoditi model od 25.000 eura

Tesla će proizvoditi automobil u vrijednosti od 25.000 eura u svojoj fabrici u blizini Berlina. Upravo je ova cjenovna granica kost u grlu evropskih proizvođača koji već odavno najavljuju EV vozila od 25.000 eura s čime se žele zaštiti od najezde Kineza.

Autor: BIHAMK

Izvršni direktor Tesle Elon Musk posjetio je u petak fabriku u Gruenheideu, u blizini Berlina, nakon što je prisustvovao samitu o umjetnoj inteligenciji u Engleskoj. Izvršni direktor je zahvalio osoblju u fabrici na njihovom napornom radu, a taj video je objavljen na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. Na istom sastanku, on je takođe obavijestio osoblje o planovima o proizvodnji vozila vrijednosti od 25.000 eura, rekao je neimenovani izvor. Musk je odbio da komentariše te navode. No, gdje ima dima, ima i vatre, a upravo je ova cjenovna granica kost u grlu evropskih proizvođača koji već odavno najavljuju EV vozila od 25.000 eura s čime se žele zaštiti od najezde Kineza.

Američki proizvođač automobila planira udvostručiti kapacitet njemačke tvornice na milion vozila godišnje. To je četiri puta manje od onog što je Musk iznio u martu ove godine kada je rekao da tvornica proizvodi 5.000 vozila sedmično - što je oko 250.000 godišnje.

Lokalne vlasti saopštile su u oktobru da su zatražile od kompanije da dostavi dodatne informacije o tome na koji način će planovi za proširenje ispuniti normu koja će biti u skladu sa zakonima o zaštiti prirode i da će potom donijeti odluku da li da ih odobre, bez navođenja vremenskog okvira.

Teslina farbika u njemačkoj trenutno proizvodi model Y, najprodavaniji EV u Evropi.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo