Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla opet mrsi račune Evropljanima – U Njemačkoj će proizvoditi model od 25.000 eura

Tesla će proizvoditi automobil u vrijednosti od 25.000 eura u svojoj fabrici u blizini Berlina. Upravo je ova cjenovna granica kost u grlu evropskih proizvođača koji već odavno najavljuju EV vozila od 25.000 eura s čime se žele zaštiti od najezde Kineza.

Autor: BIHAMK

Izvršni direktor Tesle Elon Musk posjetio je u petak fabriku u Gruenheideu, u blizini Berlina, nakon što je prisustvovao samitu o umjetnoj inteligenciji u Engleskoj. Izvršni direktor je zahvalio osoblju u fabrici na njihovom napornom radu, a taj video je objavljen na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. Na istom sastanku, on je takođe obavijestio osoblje o planovima o proizvodnji vozila vrijednosti od 25.000 eura, rekao je neimenovani izvor. Musk je odbio da komentariše te navode. No, gdje ima dima, ima i vatre, a upravo je ova cjenovna granica kost u grlu evropskih proizvođača koji već odavno najavljuju EV vozila od 25.000 eura s čime se žele zaštiti od najezde Kineza.

Američki proizvođač automobila planira udvostručiti kapacitet njemačke tvornice na milion vozila godišnje. To je četiri puta manje od onog što je Musk iznio u martu ove godine kada je rekao da tvornica proizvodi 5.000 vozila sedmično - što je oko 250.000 godišnje.

Lokalne vlasti saopštile su u oktobru da su zatražile od kompanije da dostavi dodatne informacije o tome na koji način će planovi za proširenje ispuniti normu koja će biti u skladu sa zakonima o zaštiti prirode i da će potom donijeti odluku da li da ih odobre, bez navođenja vremenskog okvira.

Teslina farbika u njemačkoj trenutno proizvodi model Y, najprodavaniji EV u Evropi.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo