Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla Model Y je najprodavaniji automobil na svijetu u 2023.

Ovaj električar službeno je postao najprodavaniji automobil u svijetu u 2023. godini. Američka marka je prodala više od 1,2 miliona primjeraka Modela Y. Drugi najprodavaniji auto lani bio je RAV4, a treći takođe Toyotin model - Corolla.

Autor: BIHAMK

Prema preliminarnim podacima JATO Dynamicsa, Tesla Model Y osvojio je prvo mjesto na listi najprodavanijih automobila u svijetu u 2023. Tako je električni model, proizvođača u vlasništvu Elona Muska, pronašao put do 1,23 miliona kupaca, a prodaja je porasla za 64% u odnosu na nivo iz 2022.

Već od ranije znamo da je Tesla Model Y bio najprodavaniji automobil u Evropi, no model je također zauzeo prvo mjesto i na kineskom tržištu. Prema Kineskom udruženju proizvođača automobila, Model Y je prodat u više od 456.000 jedinica u ovoj azijskoj zemlji, s 45% više isporučenih jedinica nego godinu prije.

Zapravo, službeni podaci o isporuci američkog brenda pokazuju da su dva od tri automobila koja je Tesla isporučila 2023. bila Model Y. Vraćajući se na globalni nivo, Tesla Model Y je dominirao ispred dva Toyotina modela. Naime, poslije Y, drugu poziciju zauzeo je Toyota RAV4, s 1,07 miliona prodatih primjeraka širom svijeta. Posljednju stepenicu postolja zauzela je legendarna Toyota Corolla s 1,01 milion prodatih primjeraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo