Članak top banner 970x90
Vijesti

Tesla Model Y je najprodavaniji automobil na svijetu u 2023.

Ovaj električar službeno je postao najprodavaniji automobil u svijetu u 2023. godini. Američka marka je prodala više od 1,2 miliona primjeraka Modela Y. Drugi najprodavaniji auto lani bio je RAV4, a treći takođe Toyotin model - Corolla.

Autor: BIHAMK

Prema preliminarnim podacima JATO Dynamicsa, Tesla Model Y osvojio je prvo mjesto na listi najprodavanijih automobila u svijetu u 2023. Tako je električni model, proizvođača u vlasništvu Elona Muska, pronašao put do 1,23 miliona kupaca, a prodaja je porasla za 64% u odnosu na nivo iz 2022.

Već od ranije znamo da je Tesla Model Y bio najprodavaniji automobil u Evropi, no model je također zauzeo prvo mjesto i na kineskom tržištu. Prema Kineskom udruženju proizvođača automobila, Model Y je prodat u više od 456.000 jedinica u ovoj azijskoj zemlji, s 45% više isporučenih jedinica nego godinu prije.

Zapravo, službeni podaci o isporuci američkog brenda pokazuju da su dva od tri automobila koja je Tesla isporučila 2023. bila Model Y. Vraćajući se na globalni nivo, Tesla Model Y je dominirao ispred dva Toyotina modela. Naime, poslije Y, drugu poziciju zauzeo je Toyota RAV4, s 1,07 miliona prodatih primjeraka širom svijeta. Posljednju stepenicu postolja zauzela je legendarna Toyota Corolla s 1,01 milion prodatih primjeraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo