Članak top banner 970x90
Vijesti

Stiže prva Opel Corsa s hibridnim pogonom

Opel će uskoro ponuditi novu (redizajniranu) Corsu prvi put s tehnologijom hibridnog pogona. Osnova su novorazvijeni trocilindarski motori sa Millerovim ciklusom rada od 100 i 136 KS, kojima asistira elektromotor od 28 KS i malena baterija od 432 Wh.

Autor: BIHAMK

Motori su su posebno razvijeni za hibridnu primjenu, a povezani su s novim elektifikovanim mjenjačem sa šest stepeni prenosa i dvostrukim kvačilom, te električnim motorom snage 21 kW/28 KS. Tehnologija hibridnog pogona od 48 V jednostavna je za korištenje i garantuje efikasnu i zabavnu vožnju, pa je idealna za novu Opel Corsu. U usporedbi sa ''običnom'' Corsom 1.2 s automatskim mjenjačem s osam brzina (prosječna potrošnja goriva prema WLTP-u: 5,5 – 5,4 l/100 km), nova Corsa Hybrid snage 74 kW/100 KS s tehnologijom hibridnog pogona od 48 V (prosječna potrošnja goriva prema WLTP-u: 4,7 – 4,6 l/100 km) može uštediti skoro litar goriva na 100 pređenih kilometara.

Električni motor također omogućava potpuno električnu vožnju Opel Corse do udaljenosti od jednog kilometra pri niskom obrtnom momentu (npr. manevrisanje po parkingu ili vožnja brzinom manjom od 30 km/h u gradskom saobraćaju) i pomaže benzinskom motoru pri ubrzanju, npr. pri kretanju iz mirovanja. Benzinski motor prestaje raditi tokom usporavanja, a električni motor djeluje kao generator i puni bateriju. Baterija također pohranjuje energiju koju rekuperira sistem regenerativnog kočenja.

Hibridni pogon od 48 V zaokružuje bogati asortiman pogonskih sklopova nove Opel Corse koji obuhvata potpuno električne, hibridne i iznimno efikasne motore s unutrašnjim sagorijevanjem, što je čini nenadmašnim u segmentu malih automobila. Tehnologija hibridnog pogona također unaprijeđuje Opelovu elektrifikacijsku ofanzivu kojom brend s munjom planira nuditi barem jedan električni model s baterijom u svakom segmentu svojih automobila do kraja 2024. godine. Svaki novi Opelov model bit će potpuno električni od 2025. godine.  

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo