Članak top banner 970x90
Vijesti

Šteta što se redizajnirana Hyundai Sonata ne prodaje kod nas

Čak osam generacija Sonate Hyundai je lansirao od 1985. Kao njihov najdugovječniji model, jedno vrijeme se prodavao i na našem tržištu. Nakon dolaska modela i40 koji je u Europi privremeno zamijenio ovu veteranku, Sonata se povukla sa Starog kontinenta.

Autor: BIHAMK

Ove zime Hyundai će u zastupništva širom svijeta, ali ne nažalost i Evrope, uvesti redizajniranu Sonatu za modelsku godinu 2024. čiji novi zaštitni znak su futuristička tanka prednja svjetla. Limuzina futurističkog izgleda dodatno impresionira zakrivljenom modulom koji integriše dva ekrana: jedan za digitalnu ploču s instrumentima i drugi za infotainment sistem s ekranom osjetljivim na dodir.

Kada se radi o izboru pogona, potencijalni kupci imaju ukupno tri verzije: atmosferski 2.5, turbo 2.5 i atmosferski 2.0 za Sonatu Hybrid. S liste je nestao 1.6 turbo sa 180 KS, što neki kritičari smatraju lošim potezom.

Najsnažniji 2,5-litreni turbo razvija 290 KS (422 Nm), a uparen je isključivo s mjenjačem s dvostrukim kvačilom. Atmosferac razvija 191 KS i 245 Nm u kombinaciji s automatskim CVT mjenjačem. Što se tiče Sonate Hybrid, u pitanju je kombinovana sistemska snaga od 192 KS uz automatik sa šest brzina. Kao i uvijek, 2,5-litreni turbo rezervisan je za N Line sportsku liniju.

Sonatino preuređenje eksterijera prilagođeno aerodinamici obećava poboljšanu učinkovitost pri potrošnji goriva. Prema dostupnim informacijama, hibrid troši 4,5 litara na 100 kilometara što je najniža vrijednost u usporedbi s 7,3 l/100 km kod atmosferca i 8,7 l/100 km kod turbaka.

Velika novost za modelsku 2024. godinu je dodavanje HTRAC (Hyundai TRACtion) pogona na sve točkove. Dostupan samo u kombinaciji s atmosferskim 2.5, elektrohidraulički sistem sličan je konkurentima - Toyoti Camry i Nissanu Altimi, a prednost kod svih njih je bolje upravljanje po svim vremenskim uslovima, a posebno vlažnim.

Sa istaknutim spojenim stražnjim svjetlima i blago ispupčenim spojlerom na poklopcu prtljažnika, Sonata se može dobiti u raznim bojama. Aero Matte Silver ekskluzivan je za N liniju.

Informacije o cijenama ipak će morati pričekati. Aktuelni model, prije facelifta, trenutno je u SAD-a dostupan po cijeni od 25.450 USD za atmosferski 2.5 i 28.450 USD za Sonatu Hybrid. Zanimljivo, zastupnik Hyundaija u susjednoj Srbiji, kao jedan od rijetkih u Evropi, imao je u ponudi aktuelnu generaciju Sonate.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo