Članak top banner 970x90
Vijesti

Škoda Superb Sleeper Edition: Jedinstveni primjerak s 477 KS

Škodina divizija u Velikoj Britaniji željela je imati jedinstven primjerak Superba pod nazivom Sleeper Edition. Ovaj primjerak zasnovan je na modificiranom Superbu Combi treće generacije, a isporučuje 477 KS i 661 Nm obrtnog momenta.

Autor: BIHAMK

Kako bi obilježio uspjeh koji je tokom godina uživao vodeći Superb, Škodin odjel u Velikoj Britaniji je krenuo u razvoj jedinstvenog modela zasnovanog na trećoj generaciji Superb Combi modela.

Nazvan Superb Sleeper Edition, ovaj performansni Superb nosi potpis stručnjaka za prerade – RE Performance. To je isti tim koji stoji iza brzinskog rekorda koji je 2011. postavila Škoda Octavia na čuvenom slanom jezeru Bonneville Salt Flatsu. Taj posebno modifikovani automobil tada je dostigao brzinu od 365 km/h.

U srcu ovog jedinstvenog Sleeper izdanja je Superb Combi 2.0 TSI sa 280 KS i pogonom na sve točkove. RE Performance ugradio je veći turbopunjač, revidirao gorivo, usis i sistem hlađenja.

Nakon ovih promjena, 2,0-litarski motor razvija čak 477 konjskih snaga i 661 Nm obrtnog momenta. Ovjes je, zauzvrat, poboljšan, kao i kočioni sistem, a auto je spušten za čak 50 milimetara.

Kako bi se uklopio u kulturu automobila “spavača“, eksterijer, obojen u Royal Green nijansu, ostao je nepromijenjen. Štaviše, Superb Sleeper Edition zadržao je sve karakteristike "donatorskog" automobila, uključujući grijani volan, centralni displej od 9,2 inča, audio sistem Canton i trozonski klima uređaj. Uz to, prtljažnik i dalje ima zapreminu od 660 litara, a ista se može povećati do 1.950 litara s preklopljenim naslonom zadnje klupe.

Superb Sleeper Edition neće se prodavati, ali će se pridružiti Škodinoj floti press vozila u Velikoj Britaniji. To znači da će tamošnji novinari imati priliku da isprobaju sve mogućnosti ovog top-gun Superba.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo