Članak top banner 970x90
Vijesti

Škoda pustila u rad tri krovna fotonaponska sistema

Škoda Auto postavlja temelje za karbonski neutralnu proizvodnju u svojim češkim tvornicama do kraja decenije. U rad su puštena tri krovna fotonaponska sistema u Škodinoj glavnoj tvornici u Mladoj Boleslav i logističkom centru Škoda Parts Center.

Autor: BIHAMK

U saradnji sa društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO, Škoda Auto pustila je u rad tri krovna fotonaponska sistema u svojoj glavnoj tvornici u Mladoj Boleslav i logističkom centru Škoda Parts Center. Pokrivajući površinu od preko 10.000 m2, što odgovara veličini od više od 15 teniskih terena, očekuje se da će nova solarna elektrana sa preko 5.400 fotonaponskih modula godišnje proizvoditi više od 2 GWh električne energije bez emisija. Ta energija mogla bi u potpunosti napuniti približno 25.000 vozila Enyaq 85.

Član uprave društva Škoda Auto za proizvodnju i logistiku, Andreas Dick, objašnjava: "U društvu Škoda Auto neprekidno analiziramo svoj karbonski otisak i radimo na njegovom smanjenju. Kao dio naše strategije Next Level – Škoda Strategy 2030, 'zelena proizvodnja' centralni je stub našeg plana tokom ove decenije transformacije i naših ambicioznih napora u pogledu održivosti. Dok ovom izazovu pristupamo holistički zajedno sa našim partnerima, ovu elektranu smatramo ključnom za ostvarivanje našeg ambicioznog, ali dostižnog cilja: da za proizvodnju vozila i komponenti u našim češkim tvornicama u potpunosti upotrebljavamo karbonski neutralnu energiju do 2030. godine."

Predsjednik uprave ČEZ grupe, Daniel Beneš, komentariše: "Marljivo radimo na dekarbonizaciji i osiguravanju sigurnosti snabdijevanja energijom. Naš je cilj proizvesti 6 GW iz obnovljivih izvora do 2030. i postići karbonsku neutralnost u proizvodnji energije do 2040. Kao vodeće energetsko društvo u Češkoj Republici, predani smo pružanju podrške privatnim i industrijskim kupcima u smanjenju njihovog karbonskog otiska. Fotonaponska elektrana u društvu Škoda Auto savršeno je usklađena s ovim ciljevima."

Generalni direktor društva ŠKO-ENERGO, Tomáš Kubín, opisuje ambiciozan obim novog fotonaponskog sistema u glavnoj tvornici društva Škoda Auto: "Ovaj projekt osmišljen je za generisanje više od 2 GWh električne energije bez emisija godišnje i predstavlja dodatni veliki korak prema proizvodnji karbonski neutralne energije za Škoda Auto. Postavljanje 5.468 solarnih modula na krovove tri hale zaista je bio zahtjevan poduhvat. Završetak još jednog projekta sa društvom Škoda Auto i ČEZ grupom, nakon uspješne instalacije u servisnom centru u Kosmonosyu 2019., jača naše snažno partnerstvo."

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo