Vijesti

Škoda Elroq: Novi pristupačni električni SUV po cijeni benzinskog Karoqa

U češkoj prijestolnici održana je svjetska premijera novog Škodinog električnog SUV-a Elroq. Zamišljen je kao pristupačniji električni model koji može parirati benzinskom Karoqu.

Autor: BIHAMK

Drugi Škodin električni model nakon Enyaqa, dizajniran u novom korporativnom stilu češke marke. Frontalna svjetlsna optika u dva nivoa nije novost, ali je na Elroqu dobila novi dizajnerski izraz, kojeg će u budućnosti vjerovatno slijediti i drugi modeli češke marke poput najavljenog malenog električnog crossovera Epiq.

Novost je da nema više brendiranih Škoda amblema, jer ostaje samo natpis marke. Međutim, Elroq ostaje vjeran tradiciji, te je i dalje potpuno prepoznatljiv kao Škoda, što pokazuje stražnji dio, jako sličan prošlom Kodiaqu.

Po pitanju dimenzija, novi Elroq je dug 4,49 metara, širok 1,88 m, visok 1,63 m, s međuosovinskim rastojanjem od 2,77 m, klirensom od 186 mm i prtljažnikom zapremine 470 litara. Dakle, tipični predstavnik C-SUV klase, drugog najpopularnijeg segmenta u Evropi.

U enterijeru nema velikih promjena. Evolucija postijećih rješenja donosi ekran medijskog sistema od 13-inča, a dijelom su dodati i fizički tasteri. Najopremljenije verzije raspolažu sa do devet zračnih jastuka, a neizostavna su Simply Clever rješenja poput mjerača dubine gazećeg sloja gume na markiranom strugaču za led i elastična mrežica ispod prtljažnika za odlaganje kabla za punjenje.

Očekivano, Škoda Elroq je izrađena na Volkswagenovoj električnoj MEB platformi kao i Enyaq. Sprijeda je MacPherson ovjes, odzada multilink osovina, a kočnice disk naprijed, doboš odzada. Verzije s jednim elektromotorom imaju pogon na zadnje točkove, a s dva motora imaju oznaku 4x4.

Ulazna verzija (Elroq 50) je opremljena elektromotorom snage 170 KS i baterijom kapaciteta 52 kWh. Do 100 km/h ubrzava za 9 sekundi, a najveća brzina je ograničena na 160 km/h. Njegova autonomija iznosi 370 kilometara. Sljedeća verzija (Elroq 60) raspolaže s motorom snage 204 KS i baterijom kapaciteta 59 kW. Ta verzija ima bolje ubrzanje do "stotke" od 8,5 sekundi i domet veći od 400 kilometara.

Vrh ponude čini Škoda Elroq 85 s jednim motorom snage 286 KS, odnosno s dva motora sa 4x4 pogonom (Elroq 85x) razvija 299 KS. Obje verzije imaju bateriju kapaciteta 77 kWh koja im omogućava da s jednim punjenjem pređu više od 560 kilometara. Ubrzanje do 100 km/h iznosi svega 6,6 sekundi, a maksimalna brzina je podignuta na 180 km/h.

Početak prodaje će obilježiti verzije First i Sportline izvedbe, a narudžbe se već primaju. Cijene su vrlo atraktivne jer osnovni model Elroq 50 u Češkoj starta od 799.000 čeških kruna (oko 32.000 eura), što je približna cijena benzinskom Karoqu.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo