Članak top banner 970x90
Vijesti

Šef Boscha: Potpuna elektrifikacija bi mogla potrajati još 35 godina

Stefan Hartung, generalni direktor Boscha, smatra da će proces elektrifikacije vozila biti veoma dug. Naime, izvršni direktor njemačke kompanije vjeruje da bi elektrifikacija svih automobila mogla potrajati čak narednih 30-35 godina.

Autor: BIHAMK

Iako je većina proizvođača već nekoliko godina počela da se fokusira na elektrifikaciju svojih automobila, ovaj proces za njih nosi mnoge izazove. Izazovi postaju još veći u kontekstu pritiska državnih vlada da proizvođači pređu u potpunosti na električne automobile u narednih 10-15 godina.

Zbog toga bi proces potpune elektrifikacije vozila mogao potrajati i duže nego što mislimo. Takvo mišljenje dijeli čak i Stefan Hartung, generalni direktor kompanije Bosch. U intervjuu za publikaciju The Pioneer, šef Boscha vjeruje da će SUS motori postojati još dugo.

Hartung kaže da bi proces elektrifikacije svih vozila mogao da potraje i do 35 godina.

"Biće potrebno dvostruko duže, najmanje 30 do 35 godina, da se elektrifikuju svi automobili širom svijeta", rekao je Hartung.

Štaviše, šef Boscha kaže da određene kategorije vozila neće moći da se elektrifikuju, a termički motor će morati dalje da se razvija i proizvodi u nekim zemljama poput Njemačke. Primjer koji u tom smislu nudi Hartung predstavljaju poljoprivredna vozila.

"Takva mašina u prosjeku mora raditi 12 sati dnevno, a to znači potrošnju između 250 i 300 kW na sat", dodao je Hartung.

Na kraju, uprkos njegovim izjavama, Hartung kaže i da je Evropska unija ispravno postupila kada je odredila datum zabrane motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Klimatski ciljevi moraju biti izuetno važni za autoindustriju, ali evidentno da mora postojati neki kompromis.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo