Članak top banner 970x90
Vijesti

Renault u SUV ofanzivi – Predstavljen atraktivni Rafale

Francuska marka svoju ofanzivu sada širi i na D-segment. Za početak je obnovila porodični Espace lansiravši ga u SUV izdanju, a sada dodatno predstavlja potpuno novi coupe SUV model Rafale. Prodaja starta u proljeće 2024.

Autor: BIHAMK

Nakon što je Renault obnovio čitavu paletu tehnologije za hibridne pogone, šasije i elektronsku opremu, kucnuo je čas da kupcima predstavi novu perjanicu ponude, stvorenu da pruži vrhunski užitak u vožnji – novi Renault Rafale. Naziv je izvučen iz istorije, budući da je Caudron-Renault Rafale 1934. postavio rekordnu brzinu leta od 445 km/h.

Novi Renault Rafale prvo je serijsko vozilo koje će u potpunosti biti dizajnirano u skladu s novim vizuelnim načelima koja je postavio Gilles Vidal, glavni dizajner marke. Uvodeći nas u novu eru Renaultovog dizajna, Rafale nam pokazuje kako izgleda vizionarski, smjeli i savršeno savremen automobil, usklađen s dinamičnim vremenom u kojem se sve ubrzano mijenja i u kojem samo avangardni modeli imaju šansu zadržati privlačnost do kraja životnog ciklusa.

 

Novi Renault Rafale upotrebljava reciklirane materijale te je opremljen najsavremenijim sistemom za povezivanje i efikasnim, ali ipak štedljivim hibridnim pogonom E-Tech full hybrid snage 200 KS i prosječnom potrošnjom od samo 4,7 litara. Kasnije će u ponudi biti uvršten novi hibridni pogon E-Tech 4x4 s 300 KS.

Užitak u vožnji, jedan od glavnih ciljeva pri razvoju voznih osobina novog Rafalea.zadnji multi-link ovjes radi u paru s najnovijim sistemom sa sva četri upravljiva točka - 4CONTROL Advanced. Unaprijeđeni i od ranije poznati sistem značajno poboljšava upravljivost pri manjim brzinama te okretnost i dinamičnost pri srednjim i većim brzinama.

Prilikom skretanja u krivinama pri brzini manjoj od 50 km/h, zadnji se točkovi blago okreću u smjeru okretanja prednjih točkova, dok se pri malim brzinama zadnji točkovi okreću se suprotno od smjera okretanja prednjih, do ugla od najviše pet stepeni. Time se postiže nenadmašna okretnost, a krug okretanja skraćuje na 10,4 m kao kod gradskih automobila.

Rafale je dug je 4,71 metara i širok 1,86 m, zbog čega se svrstava u D-segment. Visok je 1,61 m pa se može smatrati tipičnim sportskim SUV-om. Budući da ima dug međuosovinski razmak od 2,74 m, kao i novi Espace, kupe linija ne ometa putnike na zadnjoj klupi koji će sjediti jako komforno. Uz sve to, prtljažnik nudi jako zahvalnih 530 dm3  prema VDA normi.

Novi Rafale proizvodit će se u tvornici u Palenciji u Španiji, a prvi modeli s motorom E-Tech full hybrid snage 200 KS stižu u prodajne salone u proljeće 2024.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo