Članak top banner 970x90
Vijesti

Renault Scenic E-Tech proglašen evropskim automobilom godine za 2024.

Scenic E-Tech osvojio je prestižnu evropsku titulu Automobil godine za 2024. godinu. Rezultati su objavljeni u ponedjeljak 26. februara na otvorenju Međunarodnog salona automobila u Ženevi.

Autor: BIHAMK

Nakon prvog kruga glasanja u novembru prošle godine, Scenic se našao među sedam finalista: BMW serije 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scenic, Toyota C-HR i Volvo EX30.

Pobjednika ovog prestižnog takmičenja birao je žiri sastavljen od 59 automobilskih novinara iz 22 zemlje. Scenic je osvojio prvo mjesto s 329 bodova, te je nakon Renaulta 16 (1966.), Renaulta 9 (1982.), Clija (1991.), Scenica (1997.), Meganea (2003.) i Clija (2006.) postao sedmo vozilo marke Renault kojem je dodijeljena prestižna titula ''Automobila godine''.

''Svi zaposlenici Renault Grupe i marke Renault mogu biti itekako ponosni na osvojenu prestižnu titulu Automobila godine. To nam priznanje potvrđuje da smo donijeli prave odluke: rekordan domet, prostrana i primamljiva unutrašnjost i pomno regulisan ekološki otisak! Kad se tome doda i užitak u vožnji, te oprema dostojna jednog „vozila za život”, kao što je novi panoramski krov Solarbay ili najnovija generacija sistema OpenR Link s ugrađenim Google uslugama, možemo sa sigurnošću reći da Scenic ima sve što je potrebno da osigura svoj položaj na evropskom tržištu električnih vozila'', izjavio je Fabrice Cambolive, direktor marke Renault.

Scenic E-Tech electric je 100 posto električno vozilo konstruirano na srednjoj platformi AmpR. Osmišljen je za profesionalce koji cijene svestranost. Zahvaljujući nultoj stopi emisija, okretnim voznim osobinama, maloj masi (1.890 kg) i kompaktnim dimenzijama (dužina od 4,47 m), Scenic se odlično snalazi u gradu! Pored toga je pogodan i za duža putovanja, budući da nudi domet do 625 km (WLTP), udobnost, mnogo prostora u unutrašnjosti i tehnologiju za veći užitak u vožnji.

Scenic je ujedno treće električno vozilo zaredom koje je osvojilo titulu automobila godine u Evropi.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo