Članak top banner 970x90
Vijesti

Renault Clio je najprodavaniji francuski auto svih vremena

Clio je najprodavaniji francuski automobil svih vremena i ujedno najprodavaniji Renaultov model. Clio je prodan u 16 miliona primjeraka od lansiranja 1990. godine.

Autor: BIHAMK

Kao nasljednik Renaulta 5 Clio je bio jedan od modela  pozicioniranih na viši položaj u Renaultovoj ponudi, koji je uzdrmao segment gradskih automobila. Pored toga toga, Clio je zasjeo na sam vrh prodajne ljestvice u Francuskoj i bio proglašen Evropskim automobilom godine 1991.

Ovaj mališan žari i pali još otkako je prvi put sišao s trake 1990., a dosad je u svijetu prodan u 16 miliona primjeraka! Jednostavno rečeno, Clio je najprodavaniji francuski automobil svih vremena, te najistaknutiji model u Renaultovoj ponudi.

Brojka od 16 miliona nije mala! Kad bismo sve te primjerke postavili jedan uz drugi, okružili bi Zemlju tačno 1,6 puta. A kad bismo ih posložili jedan na drugi, bili bi 75.000 puta viši od Eiffelovog tornja.

Zašto je Clio hit među kupcima? Naime, kad je tek stavljen u prodaju kao zamjena za Renault 5, taj je automobil izazvao pravu revoluciju u segmentu svestranih gradskih automobila. Clio je u potpunosti bio opremljen novim i unaprijeđenim karakteristikama (šasija, oprema i ukupna kvaliteta), a ubrzo je postao dostupan i u čitavom nizu izvedbi kako bi svi kupci, bez obzira na ukus i dubinu džepa, mogli pronaći model za sebe. ''Nije dovoljno skup, sine'' pisalo je nekad na jednoj reklami.

Uspjeh svake nove generacije Clija gradio se na duhu i prednostima prethodnih modela. Stoga ne čudi da nakon 30 godina Clio i dalje uživa status jednog od najlegendarnijih automobila u segmentu, na svim tržištima na kojima se prodaje. I ne samo to, čak je dvaput proglašen Evropskim automobilom godine (drugi put 2006.)!

Danas se u tvornicama u Bursi (Turska) i Novom Mestu (Slovenija) dnevno proizvodi više od 1.400 primjeraka Clija. Štaviše, s proizvodne linije u Bursi svake minute siđe jedan novi Clio!

Budući da se bliži predstavljanje obnovljene pete generacije Clio će u četvrtak 18. aprila 2023. objaviti novo poglavlje svoje priče.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo