Članak top banner 970x90
Vijesti

Rekordan izvoz automobila iz EU u 2022.

Evropska Unija objavila je rekordnu razinu izvoza automobila u 2022. godini. Tačnije, vrijednost izvoza automobila iz zemalja članica iznosila je 158 milijardi eura.

Autor: BIHAMK

Prošle godine Evropska Unija je zabilježila rekordan izvoz automobila, pokazuju najnoviji službeni podaci. Tako je vrijednost izvoza automobila iz zemalja članica iznosila 158 milijardi eura, nadmašivši rekord od 150 milijardi eura iz 2015. godine.

Od svih zemalja članica EU, Njemačka je ostvarila izvoz vrijedan 92,24 milijarde eura i zaslužna je za čak 58% izvoza novih automobila iz EU. Odmah iza Njemačke je Slovačka s izvozom vrijednim 9,2 milijarde eura, a posljednju stepenicu postolja zauzima Belgija s izvozom vrijednim 8,3 milijarde eura.

Glavna izvozna destinacija automobila iz Evropske unije bile su Sjedinjene Američke Države. Većina izvoza, odnosno skoro četvrtina (23%) novih automobila, otišla je u SAD. Slijede Velika Britanija (17%), Kina (15%), Južna Koreja (5%), Švicarska (5%), Japan (4%) i Turska (4%).

Na suprotnoj strani, vrijednost uvoza automobila u Evropsku Uniju u prošloj godini iznosila je 62 milijarde eura. Opet, Njemačka je i ovdje imala najveći udio, s 32% ukupnog uvoza. Ako se gleda pojedinačno, glavna izvozna tržišta u prošloj godini bila su Kina i Velika Britanija, oba s 15%, a slijedile su ih: SAD (14%), Južna Koreja (13%), Japan (12%), Turska (10%) i Meksiko (8%).

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo