Članak top banner 970x90
Vijesti

Rekord: Porsche 911 se popeo na 6.734 metara visine, na vulkanu u Čileu

Specijalno modifikovani Porsche 911 Carrera 4S popeo se na rekordnu visinu od 6.734 metra i tako srušio stari rekord iz 2020. Automobil je vozio Romain Dumas, trostruki šampion Le Mansa.

Autor: BIHAMK

Prije nekoliko mjeseci, Porsche je lansirao dugo očekivani model 911 Dakar. Ukratko, riječ je o prerađenoj 911-ki spremnoj za off-road avanture. Ali čak bi i taj model pozavidio na performansama koje postiže posebno modifikovana 911-ka Carrera 4S.

Drugim riječima, ova verzija ‘’penjača’’ dobila je specifični ovjes s portalnim osovinama, pa je klirens povećan na 350 milimetara. Uslijedila su dodatna poboljšanja, uključujući specijalne zaštite za vitalne komponente donjeg podvozja.

Sve to je urađeno da bi se ovaj model popeo na rekordnu visinu, na vrh vulkana Ojos del Salado u Čileu. Odnosno na nadmorsku visinu od 6.734 metra. Za volanom automobila bio je niko drugi do Romain Dumas, trostruki pobjednik Le Mansa.

Još impresivnije, automobil koji je postavio rekord pokretao je agregat na sintetičko gorivo, nešto na čemu Porsche intenzivno radi kao alternativu struji u bliskoj budućnosti. Kako bi ljudi iz organizacije bili sigurni da sve ide po planu, tu je bio i automobil za podršku.

Stari visinski rekord postavila su dva Unimoga prije tri godine. Oni su se, na istom vulkanu u Čileu, popeli do 6.694 metara visine.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo