Članak top banner 970x90
Vijesti

Redizajnirani Škodin dvojac Scala i Kamiq uskoro na bh. tržištu

Škoda Auto je ažurirala svoj uspješan kompaktni duo. Uz ugodni redizajn eksterijera, osvježeni interijer, te unaprijeđene motore evo2 generacije, Škoda je ugradila niz novih sigurnosnih dodataka opreme iz viših klasa. Prodaja u BiH kreće u martu.

Autor: BIHAMK

Češki proizvođač automobila, početkom idućeg mjeseca, na bh. tržištu će komercijalizovati popularni dvojac Scala i Kamiq u osvježenom izdanju. Uspješu priču, koja je u BiH započela 2020., ovi modeli nastavljaju sa sveobuhvatnim ažuriranjem koje uključuje rafinirani dizajn, nove i reciklirane materijale, optimizovane motore evo2 generacije, sigurnosnu opremu iz viših klasa, te nova i inovativna Simply Clever rješenja.

Tri nivoa opreme i šest dizajnerskih odabira

Scala u novom izdanju ima još više sportske privlačnosti zahvaljujući osvježenom dizajnu eksterijera koji sadrži nove prednje i zadnje branike, kompletno redizajniranu prednju masku i prednja svjetla sa novim LED potpisom. Kamiq sada odiše još većim prisustvom SUV-a, sa vizuelnim detaljima kao što je prednji difuzor sa tri otvora i većim svjetlosnim tijelima. Štaviše, oba modela dolaze sa redizajniranom rešetkom i, po prvi put, opcionim LED Matrix farovima. Pozadi, opciona električna vrata prtljažnika na Scali i Kamiqu sada takođe uključuju virtuelnu pedalu. Razni Simply Clever detalji su također novi. Sa standardnim digitalnim displejom od 8 inča i infotainment ekranom od 8 inča, instrument tabla u dva kompaktna modela sada je potpuno digitalna. Četiri USB C porta sa 45 vati snage punjenja i telefonska kutija sa izlaznom snagom od 15 vati za bežično punjenje i hlađenje dostupna su kao opcija. Kao dio ažuriranja, Škoda također predstavlja novu strukturu asortimana sa tri nivoa opreme Essence, Selection i Monte Carlo i šest Design Selection za unutrašnjost. Štaviše, za presvlake i panele vrata koriste se materijali od reciklirane tkanine.

Snažniji i efikasniji motori

Dva nova 1.0 TSI trocilindarska motora sa snagom od 95 i 115 KS iz evo2 generacije porodice motora EA211 sada su još efikasnija, zahvaljujući daljnjim hardverskim i softverskim poboljšanjima. Među ostalim optimizacijama, to uključuje promjenjivu kontrolu usisnih i izduvnih ventila i turbo punjača promjenjive geometrije (VGT), kao i brizgaljke s deset rupa za još homogeniju smjesu zraka i goriva. Četverocilindarski 1.5 TSI od 150 KS dolazi sa optimiziranim ACT+ aktivnim sistemom deaktivacije cilindra.

Opsežna oprema za poboljšanu aktivnu i pasivnu sigurnost

Škoda Scala i Kamiq su među najsigurnijim vozilima u svojim segmentima zahvaljujući karoseriji izuzetno otpornoj na torziju i brojnim sigurnosnim sistemima iz viših segmenata vozila koji su standardni na oba modela. To uključuje, na primjer, sisteme pomoći zasnovane na kameri Front Assist sa kontrolom za pješake, pomoć u traci i prepoznavanje saobraćajnih znakova. Nadograđena verzija oba kompaktna modela sada također ima Easy Light Assist, automatski uključuje i isključuje kratka svjetla. Od nivoa opreme Selection naviše, karakteristike u vozilu takođe uključuju tempomat, sistem za kontrolu pritiska u gumama (TPM+) i LED prednja svjetla za maglu.

Isporučeno više od 670.000 Scala i Kamiq vozila

Škoda Scala i Škoda Kamiq od 2019. postavljaju standarde u svojim segmentima vozila. Do danas je više od 670.000 jedinica ova dva uspješna modela sišlo s proizvodne trake u glavnoj Škodinoj fabrici u Mladoj Boleslavi, od čega ih je 1.225 prodato u BiH.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo