Članak top banner 970x90
Vijesti

Prestižna priznanja za Hyundai IONIQ 5

Ovaj novitet nije okrunjen samo kao svjetski automobil godine, on je ujedno proglašen i za najbolji električni automobil godine, a osvojio je i nagradu za najbolji dizajn.

Autor: BIHAMK

IONIQ 5 je prepoznat od strane žirija koji se sastojao od 102 člana (automobilski novinari) iz 33 zemlje širom svijetu. Inovativno baterijsko električno vozilo ili takozvani BEV se  nalazio u konkurenciji od 27 drugih modela koji su predstavljeni u 2021. godini. Ovo je prvi Hyundai model posvećen BEV liniji modela: IONIQ 5 u potpunosti koristi arhitekturu električne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra brzog punjenja za 10 do 80 posto punjenja u samo 18 minuta. Ovaj BEV pruža mnogo više prostora od tradicionalnog vozila. Kada je opremljen pogonom na dva kotača (2WD) i baterijom do 77,4 kWh, njegov maksimalni domet vožnje s jednim punjenjem se kreće oko 470~480 km, prema WLTP standardu. Njegove karakteristike uključuju tehnologiju Vehicle-to-Load (V2L), naprednu povezanost i sisteme pomoći vozaču nude vrhunsko iskustvo u automobilu.

“Zaista smo počašćeni primiti ove prestižne nagrade, koje prepoznaju talent i naporan rad svih naših ljudi i poslovnih partnera u Hyundai Motor Company. Naša vizija je omogućiti napredak za čovječanstvo, a ova podrška našem pristupu poslužit će ohrabrivanju naše predanosti da ovu viziju pretvorimo u stvarnost”, rekao je Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company.

Kako se Hyundai Motor pretvara u vodećeg provajdera rješenja za pametnu mobilnost, kompanija ubrzava svoju strategiju elektrifikacije kako bi postala vodeći svjetski proizvođač električnih vozila. Hyundai planira predstaviti 17 novih BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuzne marke Genesis, a cilj im je povećati godišnju globalnu prodaju BEV-a na 1,87 milijuna jedinica do 2030. godine.

Godišnje nagrade “World Car Awards” se dodjeljuju za najbolji dizajn, luksuzni automobil, performansni automobil, urbani automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri imenovao Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Groupa, svjetskom automobilskom osobom 2022. godine za njegov značajan doprinos u razvoju novih modela, uključujući IONIQ 5.

Ovaj električar uskoro stiže i na bh. tržište!

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo