Članak top banner 970x90
Vijesti

Premijera Škode Kodiaq II ove jeseni

Nakon više od 800.000 proizvedenih jedinica, Škoda se sprema za lansiranje druge generacije Kodiaqa. Premijera je zakazana za jesen, a prvi serijski primjerci s proizvodne trake stižu 2024. godine. Dizeli ostaju u ponudi, a novost će biti plug-in hibrid.

Autor: BIHAMK

Kao jedan od novih Škodinih modela koji će debitovati ove godine, druga generacija Kodiaqa skoro je pred vratima lansiranja. Budući da će Škoda nastaviti proizvoditi svoj uspješni SUV u Kvasinyju, češki proizvođač automobila već je započeo temeljitu adaptaciju proizvodne linije. Prva probna vozila već se proizvode, dok će serijska proizvodnja započeti sljedeće godine.

Kao što je tipično za Škodu, ponovno koristi postojeću infrastrukturu pametno integrišući nove tehnologije. Međutim, adaptacija montažne trake vrlo je zahtjevan zadatak i tehnički i logistički. Istovremeno Škoda je uspješno preraspodijelila i optimizirala proizvodnju aktuelnog modela, oslobodivši dodatne kapacitete za drugu generaciju.

 Benzin, dizel i plug-in hibrid

U tvornici Kvasiny na istoj proizvodnoj liniji istovremeno se sklapaju Karoq i Superb. Ipak, nova generacija Superba počet će silaziti s proizvodne trake u Bratislavi početkom 2024., čime će se osloboditi kapacitet za oko 150.000 dodatnih jedinica popularnih SUV vozila Kodiaq i Karoq godišnje.

Češki proizvođač automobila ulaže oko 12 miliona eura u preinaku proizvodne linije kako bi se uzeli u obzir i budući zahtjevi, a linija je već pripremljena za proizvodnju Kodiaqa iV s plug-in hibridnim pogonom. Ulaganja uključuju integraciju postojećih tehnologija kao što su manipulatori, montaža šasije i transporteri, te modificiranje robota za nanošenje ljepila za stakla. Svaki dan bi s proizvodne trake trebalo sići do 410 Kodiaqa druge generacije.

Pionir Škodine SUV kampanje

Kodiaq druge generacije će biti dostupan s modernim i efikasnim benzinskim i dizelskim motorima, kao i plug-in hibrid i po prvi put - blagi hibrid. Što se tiče sigurnosti, tehnologije i istaknute svestranosti ovog bestsellera češki proizvođač podiže svoj najveći SUV na novi nivo. Novi Kodiaq imat će sve preduslove za nadogradnju priče o uspjehu svog prethodnika.

Od svoje globalne premijere 1. septembra 2016., Škoda je proizvela više od 800.000 Kodiaqa u svojim tvornicama u Češkoj, Ukrajini, Kini, Indiji i u Rusiji (do početka 2022.). Veliki SUV bio je pionir uspješne SUV kampanje češkog proizvođača automobila. Opcijski dostupan kao sedmerosjed nudeći prostranu unutrašnjost, Kodiaq je u ovaj segment uveo Škodin fascinantan kristalni dizajnerski jezik. Veliki SUV impresionirao je kupce i novinare međunarodnih stručnih časopisa, a više od 40 međunarodnih nagrada svjedoči o njegovim izvanrednim kvalitetama i iznimnoj popularnosti na svjetskim tržištima.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo