Članak top banner 970x90
Vijesti

Premijera: CX-80 je nova Mazdina evropska perjanica sa sedam sjedišta

Nakon lansiranja CX-60, potpuno nova Mazda CX-80 je drugi od dva nova modela za Evropu. To je najprostraniji automobil u Mazdinoj evropskoj liniji, budući da nudi sedam sjedišta.

Autor: BIHAMK

U posljednjoj evoluciji Mazdinog jedinstvenog Kodo dizajnerskog pristupa, dizajneri su se usredotočili na eleganciju i čistoću minimalističke japanske estetike, koja uklanja sve nepotrebne elemente.

Uz dužinu od gotovo pet metara i s međuosovinskim razmakom većim od tri metra, nova Mazda CX-80 duža je, viša i ima znatno duži međuosovinski razmak od popularne CX-60. U kombinaciji s dva sklopiva ravna sjedišta u trećem redu, CX-80 bit će dostupna s izborom od tri konfiguracije drugog reda, uključujući opciju s dva odvojena sjedišta u kombinaciji s centralnom konzolom ili prolazom do trećeg reda.

U ovaj model je ubačena tehnologija prilagođena za vodeći Mazdin evropski model i uključuje tri nove karakteristike: novu glasovnu kontrolu Alexa, novi hibridni navigacijski sistem koji kombinira prednosti offline i online usluga i novi Trailer Hitch View koji koristi centralni ekran i naprednu grafiku za pomoć pri pozicioniranju vozila u odnosu na prikolicu.

Mazda CX-80 nudi već u predstavljanju izbor između dva pogonska sklopa: e-Skyactiv PHEV, koji kombinira četverocilindarski benzinski motor i električni motor, kao i visoko efikasni, e-Skyactiv D, redni šestocilindarski dizelski agregat s Mazdinim blagim hibridnim sistemom M Hybrid Boost 48V.

e-SkyActiv PHEV ima ukupnu snagu sistema od 327 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Auto ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi, ima najveću brzinu od 195 km/h i nudi 60 km vožnje isključivo na električni pogon. Prosječna potrošnja goriva iznosi tek 1,6 l/100 km. Dizelski e-Skyactiv D razvija 254 KS, ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 219 km/h. Prosječna potrošnja goriva prema WLTP-u iznosi 5,7 – 5,8 l/100 km.

Oba agregata su povezana s automatskim mjenjačem s osam stepeni prenosa i Mazdinim sistemom pogona na sve točkove i-Activ. Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) također nudi izbor četiri načina vožnje (plus EV način za PHEV) kao što je već predstavljeno u Mazdi CX-60.

Platforma CX-80 ima prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima i stražnji multilink ovjes kako bi se osigurao visok nivo udobnosti u vožnji, stabilno držanje i neometena kontrola karoserije automobila.

Mazda sa sveobuhvatnim rasponom naprednih i-Activsense sistema za pomoć u vožnji cilja na Euro NCAP ocjenu od 5 zvjezdica za sigurnost. Nove sigurnosne karakteristike koje su debitirale u ovom modelu uključuju Cruising & Traffic Support (CTS) s novom funkcijom Unresponsive Driver Support, Smart Brake Support (SBS) s novom funkcijom ublažavanja čeonog sudara i Emergency Lane Keeping (ELK) s novim sistemom pomoći za izbjegavanje saobraćajnih gužvi.

Pretprodaja za potpuno novu Mazdu CX-80 započet će već maju, a automobil će biti u prodaji u prodajnim salonima od jeseni 2024. godine. 

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo