Članak top banner 970x90
Vijesti

Porsche uklanja Cayman i Boxster iz EU zbog novih pravila o cyber sigurnosti

Njemački proizvođač automobila prisiljen je ukloniti modele Cayman i Boxster iz EU zbog novih propisa o kibernetičkoj sigurnosti. Preinake koje bi trebalo napraviti da ovaj dvojac ostane na tržištu bi bili preskupe, zato ih Porsche više neće nuditi.

Autor: BIHAMK

Počevši od 1. jula 2024. godine nova pravila o kibernetičkoj sigurnosti stupaju na snagu u Evropskoj uniji. Ukratko, novi propisi namijenjeni su zaštiti električne arhitekture modernih automobila od hakera.

Upravo zbog toga, Porsche je potvrdio da se modeli 718 Cayman i 718 Boxster više neće prodavati u EU. Tačnije, ne isplati se prilagoditi ih novim propisima, koji uključuju niz novih naprednih sistema, uključujući i zaštu od neovlaštenog pristupa, odnosno cyber napada.

"U Evropskoj uniji i nekim državama koje primjenjuju zakone EU-a, modeli 718 sa SUS motorima neće biti dostupni na tržištu. Glavni razlog je Opšti zakon o sigurnosti Evropske unije, koji uveden 2019. prema kojoj njihova platforma neće biti preinačena", rekao je Oliver Hilger, glasnogovornik odgovoran za model 718.

Problem leži u arhitekturi koju koriste ova dva modela, a koja ne zadovoljava nove propise. Porsche bi morao napraviti preskupe preinake na ovim automobilima, kako bi dobili zeleno svjetlo za dalji nastavak proizvodnje. Budući da bi takav potez koštao kompaniju polovinu budžeta potrebnog za potpuno novi model to finansijski jednostavno nije isplativo.

"Svaki model koji ne zadovoljava ove zahtjeve više neće imati pravo na novu registraciju u EU nakon prvog jula 2024.", zaključio je Hilger.

Dobra vijest je da će verzije Cayman GT4 RS i Boxster RS ​​Spyder i dalje biti dostupne u ograničenoj količini što ih čini iznimkom od pravila.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Hilger tvrdi da, iako 718 Cayman i 718 Boxster ne potpadaju pod nova pravila o kibernetičkoj sigurnosti, to ne znači da nisu sigurni od hakera. Međutim, od 1. jula, u zemljama Evropske unije, oni više zvanično neće biti dostupni, izuzev manjih zaliha koje ostanu na lageru.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo