Članak top banner 970x90
Vijesti

Porsche Taycan u 2023. s većom autonomijom

Porsche povećava domet Taycana do 14,2%, odnosno do 47 km s jednostavnim poboljšanjima softvera.

Autor: BIHAMK

Širom svijeta isporučeno je više od 75.000 primjeraka Taycana otkako je Porsche predstavio svoj prvi potpuno električni sportski automobil krajem 2019. Sada je na pomolu sveobuhvatno ažuriranje, koje će se implementirati zavisno od tržišta.

Predstavljanje novih modelskih godina uvijek je prilika za proizvođače da unaprijede neke segmente automobila. Neki od njih dobivaju više opreme, novu boju, ''zelenije'' motore, drugačiju grafiku svjetala i druge manje promjene. Porsche s električnim Taycanom za modelsku 2023. slijedi tu praksu i donosi jedno zahvalno poboljšanje: do 14,2% (46,7 kilometara) veću autonomiju uz jednostavno podešavanje softvera.

Porsche je radio na dvije promjene koje će uticati na poboljšanja u novom Taycanu. Prva je da se prednji motor isključuje u normalnom i rasponskom načinu rada. To smanjuje ''parazitska'' opterećenja baterije. Druga je da se postavka rekuperacije zadržava bez obzira na promjenu osobe za upravljačem i načina vožnje. Međutim, ovo više izgleda kao pogodnost nego kao poboljšanje energetske efikasnosti, ali brojke pokazuju ipak napredak.

Taycan Turbo Cross Turismo je model koji konstantno donosi poboljšanja. Autonomija od 328 km sada iznosi 375 km, što rezultira povećanjem od 14,2 posto. Drugi derivat sa značajnijim promjenama je Taycan Turbo Sedan: njegov domet je veći za 12,2%. Ovaj model ima povećanu autonomiju s 341 na 383 km, što je poboljšanje od 42 km.

Različiti postupci testiranja koja uključuju tri druga ispitna ciklusa, uz varijabilne faktore prilagođavanja, dovode Porsche na sličan ili isti metod koji koristi Tesla, Polestar i Audi. Međutim, još uvijek su velika odstupanja, čak i do 30% od onog što pokaže test u stvarnom životu, pogotovo u zimskim uslovima vožnje.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo