Članak top banner 970x90
Vijesti

Pet Euro NCAP zvjezdica za hibridnu Mazdu MX-30

Plug-in hibrid serije Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV dobio je maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica od strane Euro NCAP-a. Izvrsni rezultati električne MX-30 e-Skyactiv EV testirane 2020. sada se službeno odnose i na njen novi plug-in hibridni derivat.

Autor: BIHAMK

Oba modela MX-30 postižu impresivne rezultate u sve četiri kategorije Euro NCAP testa: odrasli putnici - 91%, djeca - 87%, sigurnost pješaka - 68% i sigurnosna pomoć - 73%. Štaviše, postigli su maksimalan broj bodova u testovima bočnog sudara, kao i pune ocjene za performanse testa sudara za djecu od 6 i 10 godina u frontalnom i bočnom sudaru.

MX-30 je bila prva Mazda koja je postigla ukupnu ocjenu od pet zvjezdica prema strožijim ocjenama za otpornost na sudar 2020 Euro NCAP s jačim naglaskom na zaštitu putnika, zaštitu nakon sudara i naprednu tehnologiju pomoći vozaču.

Ovi izvrsni rezultati proizlaze iz tri ključna faktora: Najnovija Skyactiv Vehicle arhitektura donosi vrlo čvrstu, a istovremeno laganu karoseriju sanduka vozila koja apsorbira udarce. Širok raspon naprednih i sigurnosnih tehnologija Activsense pomaže vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje vjerovatnost oštećenja ili ozljeda. Visoki standardi zaštite pješaka ublažavaju udar sudara s ranjivim sudionicima u saobraćaju.

Mazdina nova serija plug-in hibrida nudi iste vrijednosti za kupce kao i potpuno električna Mazda MX-30, dok istovremeno nudi nove načine korištenja automobila kao električnog vozila na bateriju. S baterijom od 17,8 kWh, e-Skyactiv R-EV nudi 85 km čisto električnog dometa. Koristeći Mazdinu jedinstvenu tehnologiju rotacijskog motora, potpuno novi benzinski motor s jednim rotorom od 830 cm³ djeluje kao generator koji omogućuje vožnje na veće udaljenosti bez zabrinutosti zbog autonomije ili oko punjenja. Rotacijska jedinica jednostavno djeluje kao generator bez mehaničke veze između motora i točkova, i pri tom osigurava da se MX-30 e-Skyactiv R-EV uvijek pokreće putem električnog motora kako bi pružio besprijekorno iskustvo vožnje električnim vozilom.

S više od pola vijeka stručnosti u razvoju rotacijskih motora, Mazda je odabrala rotacijski pogonski agregat za ovu primjenu zbog njegove jedinstvene sposobnosti da proizvede potrebnu snagu iz kompaktne, lagane i lako ugradive jedinice. Rotacijski motor je uredno smješten uz generator i motor velike snage u prostoru za motor. Kombinacija baterije od 17,8 kWh i tanka za gorivo od 50 litara stvara jedinstveni serijski plug-in hibrid s fleksibilnim ukupnim dometom do 680 km, dok WLTP emisija CO2 od samo 21 g/km osigurava vodeće ekološke rezultate u ovoj klasi.

Nakon svjetske premijere na sajmu automobila u Briselu u januaru, Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV krenut će u prodaju širom Evrope još ove godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo