Članak top banner 970x90
Vijesti

Opel: 125 godina od debija prvog automobila

Opel slavi 125 godina od lansiranja svog prvog automobila. Od tada je njemački brend proizveo više od 75 miliona automobila u svojim fabrikama u Evropi.

Autor: BIHAMK

Ove godine Opel obilježava 125 godina od kada je lansirao svoj prvi automobil. Do tada je kompanija, koju je osnovao Adam Opel 1862. godine, bila poznata po proizvodnji bicikala i šivaćih mašina. Međutim, ”prava” priča o Opelovim automobilima počinje 1899. godine. Te godine Wilhelm Opel, sin osnivača njemačke marke, potpisao je ugovor sa Friedrichom Lutzmannom, nezavisnim proizvođačem automobila, o potpunom preuzimanju njegove fabrike smještene u grad Dessau.

Ugovor je potpisan 21. januara 1899. godine na iznos od 116.887 maraka. Lutzmannova fabrika u Desauu, koja je proizvodila automobile od 1894. godine, postala je kasnije vlasništvo marke Opel. Preuzimanjem fabrike, proizvodnja je preseljena u Rüsselsheim, Opelovo glavno sjedište. U isto vrijeme, Lutzmann je imenovan za direktora prodaje automobilskog odjela marke.

Prvi Opelov model lansiran je iste godine i nazvan je Patent-Motorwagen System Lutzmann. Debitantski model njemačke marke imao je 1,5-litarski motor koji je razvijao samo 3,5 konjske snage.

U svojih 125 godina rada, više od 75 miliona Opelovih automobila proizvedeno je u njegovim fabrikama u Evropi. Opel je danas dio najveće svjetske grupacije automobila – Stellantis.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo