Članak top banner 970x90
Vijesti

Opel: 125 godina od debija prvog automobila

Opel slavi 125 godina od lansiranja svog prvog automobila. Od tada je njemački brend proizveo više od 75 miliona automobila u svojim fabrikama u Evropi.

Autor: BIHAMK

Ove godine Opel obilježava 125 godina od kada je lansirao svoj prvi automobil. Do tada je kompanija, koju je osnovao Adam Opel 1862. godine, bila poznata po proizvodnji bicikala i šivaćih mašina. Međutim, ”prava” priča o Opelovim automobilima počinje 1899. godine. Te godine Wilhelm Opel, sin osnivača njemačke marke, potpisao je ugovor sa Friedrichom Lutzmannom, nezavisnim proizvođačem automobila, o potpunom preuzimanju njegove fabrike smještene u grad Dessau.

Ugovor je potpisan 21. januara 1899. godine na iznos od 116.887 maraka. Lutzmannova fabrika u Desauu, koja je proizvodila automobile od 1894. godine, postala je kasnije vlasništvo marke Opel. Preuzimanjem fabrike, proizvodnja je preseljena u Rüsselsheim, Opelovo glavno sjedište. U isto vrijeme, Lutzmann je imenovan za direktora prodaje automobilskog odjela marke.

Prvi Opelov model lansiran je iste godine i nazvan je Patent-Motorwagen System Lutzmann. Debitantski model njemačke marke imao je 1,5-litarski motor koji je razvijao samo 3,5 konjske snage.

U svojih 125 godina rada, više od 75 miliona Opelovih automobila proizvedeno je u njegovim fabrikama u Evropi. Opel je danas dio najveće svjetske grupacije automobila – Stellantis.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo