Članak top banner 970x90
Vijesti

Ofanziva u C segmentu i zaokret u poslovanju kod Dacije

S obzirom da će rumunski proizvođač pod krovom Renaulta temeljiti sva nova auta na iznimno prilagodljivoj platformi CMF-B, tako će mijenjati i koncept poslovanja. Iduće godine stiže nova generacija Dustera, a 2025. novi model sportskog terenca.

Autor: BIHAMK

Prilikom predstavljanja strateškog plana Renaulution u januaru 2021., Dacia je predstavila Bigster – konceptni automobil koji otvara nove mogućnosti oblikovanja ponude marke, a posebno kad je riječ o C-segmentu. Vjeran duhu marke Dacia, konceptni automobil Bigster robusno je i prostrano vozilo dugo 4,6 m, a kupcima pruža sve što očekuju od jednog C-SUV-a. Novi model temeljen na ovom konceptu u prodaju bi trebao stići 2025. godine.

Tvornica u Mioveniju u Rumuniji istorijski je pogon marke koji djeluje još od 1968. Danas je to referentni industrijski kompleks s linijom za proizvodnju karoserija, linijom za mehaničke komponente i šasiju, ljevaonicom i logističkom platformom. Trenutno se u ovoj tvornici proizvode četiri modela marke: Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger.

Šta je novina za tvornicu u Rumuniji? Od 2024. u njoj će se proizvoditi nova generacija Dustera temeljena na platformi CMF-B, a od 2025. i novi Dacijin SUV sedmerosjed temeljen na Bigsteru. Međutim, s proizvodnih traka će se istisnuti Jogger.

S ciljem preraspodjele opterećenja između Dacijinih tvornica i s namjerom jačanja ofanzive u C-segmentu, Jogger će se od drugog kvartala 2024. nastaviti proizvoditi u marokanskoj tvornici u Tangeru. To znači da će Jogger na bh. tržište stizati s carinskim opterećenjem kao proizvod koji se proizvodi van EU. Sličnu priču smo imali u bliskoj prošlosti s modelom Lodgy.

Tvornica u Tangeru započela je s radom 2012. godine, a svojom je politikom nulte stope karbonskih emisija i zabrane ispuštanja industrijskih otpadnih voda potaknula val revolucije u marokanskoj automobilskoj industriji. Marokanska tvornica već proizvodi automobile s platformom CMF-B, pri čemu glavnina proizvodnje otpada na ''obični'' Sandero – najprodavaniji automobil za privatne kupce u Evropi od 2017, ali koji se zbog nekonurentnosti cijene ne prodaje u BiH. 

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo