Članak top banner 970x90
Vijesti

Odabrao Papa Franjo - Volkswagen će Vatikanu isporučiti 40 električnih automobila

Njemački automobilski div Volkswagen sklopio je ugovor s državom Vatikan o isporuci 40 električnih automobila počevši od 2024. Vatikan želi imati flotu vozila bez emisije ugljen-dioksida do 2030.

Autor: BIHAMK

Nekad je legendarni i dugogodišnji urednik na HRT-u Đelo Hađiselimović znao preporučiti i odabrati jako kvalitetan dokumentarni program odakle je nastao famozni izraz na kraju svake njegove emisije - ‘’Odabrao Đelo Hađiselimović’’. Možda i Papa Franjo zna odabrati kvalitetne četverotočkaše čim je odabrao ‘’struju’’ za svoj vozni park.

Nakon što je 2015. upozorio svijet na uticaj klimatskih promjena koje su uzrokovali ljudi, papa Franjo je prošlog mjeseca izdao nalog za obnovom voznog parka. "Znakovi klimatskih promjena su ovdje i sve su očigledniji." Papa Franjo je istaknuo da je izgaranje fosilnih goriva vodeći uzrok i da se prelazak na čiste, obnovljive izvore energije ne dešava dovoljno brzo.

Vatikan želi biti karbonski neutralna država do početka sljedeće decenije. S tim u vezi najmanja država na svijetu postigla dogovor s Volkswagenom o isporuci više električnih automobila. Tačnije, Vatikan će od sljedeće godine dobiti 40 električnih automobila proizvođača iz Wolfsburga. Tako će Vatikanu biti isporučeni modeli ID.3, ID.4 i ID.5, koji će se koristiti kao službena vozila.

Volkswagen je lično uručio prva dva električna vozila, oba modela ID.3 Pro Performance, u Vatikanu kao uvod u dogovoreni projekat. Budući električni modeli bit će isporučeni u kasnijim fazama sve dok cijela flota ne pređe na potpuno električnu, a od 2030. će ih zamijeniti nova serija automobila s nultom emisijom.

"Elektrifikacija voznog parka postaje sve važnija širom svijeta", rekao je zvaničnik njemačke marke. "Činjenica da će zaposlenici Vatikana sada biti među našim vozačima ID električnih modela u budućnosti veliki je cilj i čast za našu marku, a to naglašava privlačnost naših ID električnih modela", dodao je.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo