Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi Mercedes-AMG GLE 53 plug-in hibrid: 544 KS i 87 km električnog dometa

Njemački proizvođač automobila najavljuje da se SUV GLE 53 sada može naručiti i s plug-in hibridnim motorom. Ima snagu od 544 KS i do 87 kilometara čisto električnog dometa.

Autor: BIHAMK

Prije nekoliko mjeseci lansiran je model GLE 53 facelift. Sada se ovaj popularni SUV može naručiti u novoj verziji, s plug-in hibridnim motorom. U pitanju je verzija Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid 4Matic+, koja je dostupna u SUV i Coupe verziji.

Pogonski sistem kombinuje 3,0-litreni motor sa 6 cilindara u liniji, elektromotor snage 100 kW i bateriju kapaciteta 31,2 kWh. SUS motor razvija 449 KS, odnosno 14 KS više nego prije. Ukupno, sklop nudi 544 KS i 750 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da do 100 km/h stigne za 4,7 sekundi. Najveća brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, a s isključenim termalnim motorom može pojuriti do 140 km/h. Autonomija s električnim motorom je između 80 i 86 kilometara za SUV verziju, odnosno između 82 i 87 kilometara za Coupe verziju.

Estetski, novi Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid nudi revidirani usisnik zraka u prednjoj maski, specifične ambleme, ogromne prednje kočnice s diskovima od 400 mm i 21-inčne točkove koji se nude kao standard. S druge strane, multimedijski sistem MBUX ima malo izmijenjenu grafiku i specifične funkcije. Standardna oprema uključuje, između ostalog, električni panoramski krov, grijana prednja sjedišta, AMG ispušni sistem, Burmester audio sistem, AMG Performance upravljač i Multibeam LED prednja svjetla.

Ovjes je također revidiran, kao i 4Matic+ pogon na sve točkove, a pogon vozaču nudi sedam načina vožnje: Comfort, Sport, Sport+, Smoothness, Individual, Electric i Battery Hold. U Njemačkoj novi Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid starta s cijenom od 125.515 eura. Za Coupe verziju kupci moraju izdvojiti najmanje 133.851 eura.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo