Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi Mercedes-AMG GLE 53 plug-in hibrid: 544 KS i 87 km električnog dometa

Njemački proizvođač automobila najavljuje da se SUV GLE 53 sada može naručiti i s plug-in hibridnim motorom. Ima snagu od 544 KS i do 87 kilometara čisto električnog dometa.

Autor: BIHAMK

Prije nekoliko mjeseci lansiran je model GLE 53 facelift. Sada se ovaj popularni SUV može naručiti u novoj verziji, s plug-in hibridnim motorom. U pitanju je verzija Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid 4Matic+, koja je dostupna u SUV i Coupe verziji.

Pogonski sistem kombinuje 3,0-litreni motor sa 6 cilindara u liniji, elektromotor snage 100 kW i bateriju kapaciteta 31,2 kWh. SUS motor razvija 449 KS, odnosno 14 KS više nego prije. Ukupno, sklop nudi 544 KS i 750 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da do 100 km/h stigne za 4,7 sekundi. Najveća brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, a s isključenim termalnim motorom može pojuriti do 140 km/h. Autonomija s električnim motorom je između 80 i 86 kilometara za SUV verziju, odnosno između 82 i 87 kilometara za Coupe verziju.

Estetski, novi Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid nudi revidirani usisnik zraka u prednjoj maski, specifične ambleme, ogromne prednje kočnice s diskovima od 400 mm i 21-inčne točkove koji se nude kao standard. S druge strane, multimedijski sistem MBUX ima malo izmijenjenu grafiku i specifične funkcije. Standardna oprema uključuje, između ostalog, električni panoramski krov, grijana prednja sjedišta, AMG ispušni sistem, Burmester audio sistem, AMG Performance upravljač i Multibeam LED prednja svjetla.

Ovjes je također revidiran, kao i 4Matic+ pogon na sve točkove, a pogon vozaču nudi sedam načina vožnje: Comfort, Sport, Sport+, Smoothness, Individual, Electric i Battery Hold. U Njemačkoj novi Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid starta s cijenom od 125.515 eura. Za Coupe verziju kupci moraju izdvojiti najmanje 133.851 eura.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo