Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi Duster ostaje bez dizela

Treća generacija popularnog SUV-a Dacia Duster trebalo bi da bude predstavljena već 2024. godine, ali koju tehnologiju će ponuditi? Za sada se zna da dizela neće biti.

Autor: BIHAMK

Posljednjih godina marka Dacia izgradila je solidnu reputaciju proizvođača automobila koji nudi izvrstan omjer uloženo-dobijeno. Ipak, Dacia stavlja veći naglasak na kupce željne prirode i avanture, što je vidljivo i iz sadašnjeg i budućeg stajlinga brenda.

Sastavni dio ponude ostaje svakako popularni SUV Duster koji se trenutno prodaje u drugoj generaciji. No, u posljednje vrijeme sve više dobijamo informacije o trećoj generaciji koja bi trebala stići 2024. godine.

 

Ono što je do sada poznato je da bi novi Dacia Duster trebao biti izgrađen na temeljima modularne platforme CMF-B, na kojoj se temelje i aktualni modeli Sandero i Logan. Riječ je o platformi koja izvorno pripada Renault Cliju. Što se tiče motorizacije, po svemu sudeći, Dustera čekaju velike promjene.

Kako bi zadovoljio emisioni standard Euro 7, rumunski proizvođač morat će se oprostiti od dizelaša, dok modeli pogonjeni plinom još uvijek dolaze u obzir! Tehnologija konverzije motora s direktnim ubrizgavanjem na LPG zna biti skupa, no zahvaljujući tvorničkoj konverziji, očekuje se da će Dacia uspjeti ovu tehnologiju zadržati jeftinijom i pristupačnijom.

Osnovu pogonskih jedinica trebao bi činiti benzinski turbak s tri cilindra i oznakom 1.2 TCe, koji će standardno biti nadopunjen 48V blagom hibridnom tehnologijom. I navodno, također, u verziji koja može sagorijevati LPG. Motor bi trebao biti dostupan sa 120 i 140 konjskih snaga, te sa 6-stepenim ručnim i automatskim mjenjačem.

Po pitanju pogona, treća generacija Dustera trebala bi ostati na ponudi verzija s prednjim i 4x4 pogonom. Međutim, prema trenutnim špekulacijama, verzija 4x4 mogla bi biti dostupna samo s automatskim mjenjačem. No, za sada se radi samo o nagađanjima.

Prvi prototip s konačnim izgledom mogao bi biti na cesti već u decembru ove godine, a testnim vožnjama van arktičkog kruga trebao bi biti podvrgnut s početkom 2023. Stoga je moguće da ćemo prve špijunske fotografije vidjeti početkom iduće godine. Trenutno ne znamo puno o obliku automobila, ali Dusterov dizajn mogao bi biti inspirisan konceptima Bigster (sa slika) i Manifesto.

 

 

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo