Vijesti

Novi Dacia Duster u napadu na bh. tržište

Uvoznik marke Dacia, kompanija Guma M, nedavno je promovisala treću generaciju Dustera na našem tržištu. Prethodna dva modela su iskrčila put za novajliju, koji po prvi put neće imati dizelske motore.

Autor: BIHAMK

Dacia je s novim Dusterom zakoračila u jedno sasvim novo poglavlje. Popularni SUV se u prethodne dvije generacije poprilično dobro nametnuo na bh. tržištu, a njegova priča je započela 2010. kada je tadašnja uvoznička mreža uvela premijerno Duster u BiH.

Treći model je zrela verzija prethodne dvije, a sveukupno ni vizuleno više ne zaostaje za renomiranim brendovima. Duster više nije tako ni povoljan, s obzirom na to da ulazni model starta s cijenom od 39.900 KM, a po prvi put nema ni dizela pod prednjom haubom. Vremena se definitivno mijenjaju. Ni Dacia nije imuna na elektrifikaciju i shodno tome Duster pored benzinca i plinaša, sada nudi i hibridnu verziju.

Naime, uvoznik je u atmosferi Vila Andrea na Trebeviću namjerno odabrao planinski ambijent da predstavi novi Duster, koji neizostavno nudi 4x4 verziju, što je dobrim dijelom bio i ostao njegov zaštitni znak. Na sve to novi Duster stiže s produženom garancijom od 6 godina ili 200.000 kilometara, što još jednom podcrtava Dacijinu za korištenje na duge staze.

Po pitanju opreme i cijena, rumunski SUV će se prodavati s četiri nivoa opreme: Essential, Expression, Journey i Extreme. Od pogonskih agregata Dacia je pripremila miks s ulaznim ECO-G plinašem od 100 KS, zatim novom generacijom 1,2-litarskog turbobenzinca sa 130 KS iz novoosnovane divizije Horse između Renaulta i kineskog Geelya, te na kraju s novim hibridom od 140 KS. Samo srednja verzija je bila naoptimalnija da se upari s 4x4 pogonom.

Cijene startaju od 39.900 KM za verziju s plinskom instalacijom u paketu Essential. Drugi nivo opreme Expression u paru s 1.2 turbo motorom i prednjim pogonom starta od 45.700 KM, dok je identična verzija s pogonom na sve točkove Duster 1.2 TCe 130 skuplja za 4.200 KM. Hibrid je dostupan od drugog paketa, a počinje s cijenom od 52.200 KM do 55.200 KM u najluksuznijem paketu Extreme što ga ujedno čini najskupljom verzijom na našem tržištu.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo