Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Škoda Enyaq 85: Ažurirana verzija s više snage i većom autonomijom

Škoda je službeno lansirala novu verziju svog prvog električnog modela Enyaq. Nova verzija nosi oznaku Enyaq 85, a donosi snažniji motor, kraće vrijeme punjenja, kao i veću autonomiju.

Autor: BIHAMK

Češki proizvođač predstavlja novi Enyaq 85, poboljšanu verziju električnog SUV-a koji donosi više snage i veću autonomiju nego dosad. Nova verzija dostupna je za Enyaqove SUV i Coupe izvedbe karoserije, a također će biti dostupna u konfiguraciji s pogonom na sve točkove.

Ova ažurirana verzija Enyaq 85 ima autonomiju od čak 565 kilometara u WLTP režimu kod SUV verzije. U slučaju Enyaq Coupea domet je nešto veći i iznosi 576 kilometara. Motor nove verzije sada razvija 285 KS, što rezultira vremenom ubrzanja od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi. Dakle, ako poredimo ovu ažuriranu i aktuelnu verziju Enyaq 80, razlika je dakle dvije na strani nove verzije koja će je uskoro zamjeniti.

Ako pogledamo verziju Enyaq 85x, s pogonom na sva četiri točka, ona od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi. Razlika je samo u dometu. SUV Enyaq prelazi 538 kilometara s jednim punjenjem, odnosno 548 kilometara u slučaju Coupe verzije. Bez obzira na odabranu konfiguraciju, punjenje od 10% do 80% baterije traje 28 minuta na stanici za brzo punjenje.

Takođe, s lansiranjem Enyaqa 85, model odbacuje "iV" nomenklaturu. Uz to, nova verzija donosi ažurirani softver za multimedijski sistem, koji uključuje i revidirani grafički interface. Ta su poboljšanja također vidljiva u digitalnim instrumentima i head-up displayu. Finalno, modernizovani Enyaq 85 dobija preuređene kontrole u kabini, kao i funkciju automatskog zaključavanja automobila kada se vozač udalji od njega.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo