Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Škoda Enyaq 85: Ažurirana verzija s više snage i većom autonomijom

Škoda je službeno lansirala novu verziju svog prvog električnog modela Enyaq. Nova verzija nosi oznaku Enyaq 85, a donosi snažniji motor, kraće vrijeme punjenja, kao i veću autonomiju.

Autor: BIHAMK

Češki proizvođač predstavlja novi Enyaq 85, poboljšanu verziju električnog SUV-a koji donosi više snage i veću autonomiju nego dosad. Nova verzija dostupna je za Enyaqove SUV i Coupe izvedbe karoserije, a također će biti dostupna u konfiguraciji s pogonom na sve točkove.

Ova ažurirana verzija Enyaq 85 ima autonomiju od čak 565 kilometara u WLTP režimu kod SUV verzije. U slučaju Enyaq Coupea domet je nešto veći i iznosi 576 kilometara. Motor nove verzije sada razvija 285 KS, što rezultira vremenom ubrzanja od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi. Dakle, ako poredimo ovu ažuriranu i aktuelnu verziju Enyaq 80, razlika je dakle dvije na strani nove verzije koja će je uskoro zamjeniti.

Ako pogledamo verziju Enyaq 85x, s pogonom na sva četiri točka, ona od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi. Razlika je samo u dometu. SUV Enyaq prelazi 538 kilometara s jednim punjenjem, odnosno 548 kilometara u slučaju Coupe verzije. Bez obzira na odabranu konfiguraciju, punjenje od 10% do 80% baterije traje 28 minuta na stanici za brzo punjenje.

Takođe, s lansiranjem Enyaqa 85, model odbacuje "iV" nomenklaturu. Uz to, nova verzija donosi ažurirani softver za multimedijski sistem, koji uključuje i revidirani grafički interface. Ta su poboljšanja također vidljiva u digitalnim instrumentima i head-up displayu. Finalno, modernizovani Enyaq 85 dobija preuređene kontrole u kabini, kao i funkciju automatskog zaključavanja automobila kada se vozač udalji od njega.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo