Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Mazda6 bi trebala biti elektrifikovani model, naziv 6e već registrovan u EU

Japanski proizvođač automobila registrovao je naziv Mazda 6e i pripadajući logo u predstavništvu Evropske unije za intelektualno vlasništvo.

Autor: BIHAMK

Trenutna generacija Mazde 6, treća u istoriji modela, debitovala je 2012. godine. Od tada je doživjela dva facelifta, 2015. i 2018., ali to nije spriječilo Mazdu da se povuče s nekih tržišta kao što su SAD 2021. godine i u Velika Britanija lani.

Planirano je da proizvodnja završi u aprilu 2024. godine, tako da je njena budućnost neizvjesna. Nekoliko glasina govori o novoj generaciji, zasnovanoj na arhitekturi SUV-a CX-60, pa ako se to i dogodi, nova Šestica po tom scenariju bi trebala biti dostupna i s termalnim SUS motorima i s elektrikovanim pogonskim sistemima.

S obzirom da je Mazda registrovala naziv Mazda 6e u predstavništvu Evropske unije za intelektualno vlasništvo, vjerovatno cijela priča ima pokriće za to. Istovremeno, Mazda je registrovala i amblem 6e, sa završnom obradom koja imitira metal, kao i prepoznatljivi font japanske marke.

Nažalost, ove infomacije nisu popraćene s više detalja. Stoga, ostaje da vidimo hoće li u budućnosti zaista postojati elektrifikovana Mazda6.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo