Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova Mazda6 bi trebala biti elektrifikovani model, naziv 6e već registrovan u EU

Japanski proizvođač automobila registrovao je naziv Mazda 6e i pripadajući logo u predstavništvu Evropske unije za intelektualno vlasništvo.

Autor: BIHAMK

Trenutna generacija Mazde 6, treća u istoriji modela, debitovala je 2012. godine. Od tada je doživjela dva facelifta, 2015. i 2018., ali to nije spriječilo Mazdu da se povuče s nekih tržišta kao što su SAD 2021. godine i u Velika Britanija lani.

Planirano je da proizvodnja završi u aprilu 2024. godine, tako da je njena budućnost neizvjesna. Nekoliko glasina govori o novoj generaciji, zasnovanoj na arhitekturi SUV-a CX-60, pa ako se to i dogodi, nova Šestica po tom scenariju bi trebala biti dostupna i s termalnim SUS motorima i s elektrikovanim pogonskim sistemima.

S obzirom da je Mazda registrovala naziv Mazda 6e u predstavništvu Evropske unije za intelektualno vlasništvo, vjerovatno cijela priča ima pokriće za to. Istovremeno, Mazda je registrovala i amblem 6e, sa završnom obradom koja imitira metal, kao i prepoznatljivi font japanske marke.

Nažalost, ove infomacije nisu popraćene s više detalja. Stoga, ostaje da vidimo hoće li u budućnosti zaista postojati elektrifikovana Mazda6.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo