Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova japanska trijada: Toyota, Mazda i Subaru zajednički će razvijati nove SUS motore

Toyota, Mazda i Subaru udružili su snage kako bi zajednički razvili novu generaciju termalnih SUS motora. Novi motori će moći da rade na karbonski neutralna goriva.

Autor: BIHAMK

Unatoč planovima elektrifikacije većine proizvođača, razvoj konvencionalnih motora s unutrašnjim sagorijevanjem neće uskoro stati, naprotiv. U Japanu su Toyota, Mazda i Subaru udružili snage kako bi razvili novu generaciju termalnih SUS motora. Tri proizvođača će raditi zajedno kako bi razvoj novih motora bio brži i s nižim troškovima proizvodnje i razvoja.Novo partnerstvo sklopljeno između tri japanska brenda razvit će nekoliko novih motora, specifičnih za svaki brend. Tako će Toyota razviti nove motore s četiri cilindra, Mazda će razviti nove rotacijske motore, a Subaru će se pobrinuti za lansiranje bokser motora nove generacije.

Svi ovi kolaborativno razvijeni motori moći će da rade na karbonski neutralnim gorivima. Tako će novi motori biti pogonjeni tečnim vodonikom, biogorivom ili sintetičkim gorivom.

Tokom konferencije za medije održane u Japanu, ove tri marke su također predstavile neke uzorke svojih budućih motora. Toyota je predstavila dva četverocilindarska motora od 1,5 i 2,0 litara zapremine za koje kaže da će ponuditi veliku snagu i imati vrlo visoku termičku efikasnost. Mazda je predstavila dva rotaciona motora, koji se koriste kao generatori energije za električne automobile, dok je Subaru otkrio novi hibridni sistem nove generacije, prisutan u kamufliranom prototipu modela Crosstrek.

Novi motori koji nastanu u ovoj kolaboraciji bit će manjih dimenzija, što će omogućiti stvaranje aerodinamičnije karoserije i poboljšane efikasnosti. Također, Toyota, Mazda i Subaru predložili su razvoj rješenja putem kojeg se električni motori i baterije mogu integrisati u nove SUS motore.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo