Članak top banner 970x90
Vijesti

Njemačka pouzdanost: Čak 80 posto svih proizvedenih G-klasa još uvijek su u voznom stanju

Prema riječima predstavnika Mercedes-Benza, čak 80 posto svih Mercedes-Benz G-klasa ikad proizvedenih je još uvijek u pogonu. Sliku takve tvrdne upotpunjuje činjenica da je ovaj model predstavljen još prije 45 godina.

Autor: BIHAMK

Legendarni Geländewagen ili skraćeno G-Wagen, odnosno Mercedes-Benz G-Klasa, jedan je od najsposobnijih terenskih vozila ikada proizvedenih. Neuništivi njemački model prvobitno je razvijen kao vojno vozilo na insistiranje tadašnjeg iranskog šaha, a 1979. godine dobio je i cestovnu verziju.

Auto je očekivano u početku bio prilično spartanski skrojen, ali je s vremenom G-klasa dorađena, da bi danas postala luksuzni SUV. Uprkos tome, G-Klasa je zadržala prepoznatljivi kvadratni oblik karoserije, koji se u skoro neizmijenjenom obliku proizvodi punih 45 godina.

Mercedes-Benz je prošle godine sklopio 500.000-ti primjerak G-Klase. Sada šef odjela AMG-a, a ujedno odgovoran za G-Klasu i brend Maybach – Michael Schiebe, potvrđuje da je trenutno 80 posto svih ikada proizvedenih primjeraka G-Klase još uvijek u upotrebi.

"Čak 80 posto svih G-klasa ikada proizvedenih je još uvijek na tržištu. Ovaj model ima veoma dug životni vijek," tvrdi Schiebe.

Nedavno je legendarna G-Klasa dobila čisto električnu verziju, što je bilo neizbježno u vremenu elektrifikacije. U Mercedesu su uvjereni da će i dileri i kupci biti zadovoljni paketom koji ovaj model nudi s električnim pogonom. Jedna od inovativnih karakteristika je da se može zarotirati za 360 stepeni poput tenka, zahvaljujući instalaciji četiri električna motora.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo