Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissan prodao milion električnih automobila

Japanski Nissan službeno je objavio da je dostigao jubilej od milion prodatih električnih automobila u cijelom svijetu. Od toga je većina prodata u Evropi od 2010. do danas.

Autor: BIHAMK

Prije 13 godina Nissan je lansirao svoj prvi električni model masovne proizvodnje - Leaf. Nekoliko godina to je bio jedini model japanske marke s nultom emisijom CO2, a do danas je Leaf u dvije generacije prodat u više od 650.000 primjeraka širom svijeta.

Ponuda električnih modela porasla je 2014. godine, kada je lansiran model e-NV200, isključivo za evropsko tržište. Kasnije 2022. lansiran je Nissan Ariya, prvi električni crossover marke, a početkom ove godine na tržište je uveden nasljednik e-NV200 - Nissan Townstar EV.

Od milion prodatih baterijskih vozila većina njih, tačnije 320.000 automobila, isporučeno je u Evropi. Kina i Japan izjednačeni su s po 230.000 prodatih automobila, a slijedi ih Sjeverna Amerika, gdje je plasirano 210.000 Nissanovih električnih vozila. Preostalih 10.000 električara prodato je po drugim regijama.

Nissan u budućnosti želi značajno povećati ponudu električnih modela. Do 2030. godine japanski proizvođač namjerava globalno lansirati čak 19 novih električnih modela. Takođe, počevši od 2028., svi Nissanovi električni modeli koristit će naprednije baterije sa čvrstim elektrolitom, koje će nuditi veću autonomiju i brže punjenje.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo