Članak top banner 970x90
Vijesti

Na bh. tržištu predstavljen osvježeni SUV DS 7

DS marka postoji već 10 godina. U ovom jako kratkom periodu pokazali su da se automobili mogu kreirati drugačije, a vožnja i posjedovanje ponuditi novo iskustvo. Na bh. tržište stigao je unaprijeđeni DS 7 kao najluksuzniji SUV s francuskim pasošem.

Autor: BIHAMK

DS 7 definitivno izgleda drugačije od većine SUV modela. No, unatoč osvježenju prvobitna forma je manje-više neizmijenjena, ali nivo luksuza u kombinaciji sa tehnologijom i elektrifikacijom je uklopljen u evolucijske tokove. Iz DS-a ističu da ovaj SUV može zaista ponuditi novo iskustvo vožnje, ali i posjedovanja za sve buduće vlasnike koji će se osjećati drugačije. Ovaj model se pojavio još 2018., te mu je redizajn bio prijeko potreban.

Agresivni izgled sa modernim 84-diodnim svjetlima, šest vanjskih boja karoserije, 21-inčni točkovi, te niz pažljivo dizajniranih segmenata koji ispunjavaju normu za premium osjećaj čine ovaj SUV jako luksuznim i atraktivnim istovremeno. Unutrašnjost je kreirana sa temeljito biranim materijalima, nijansama i kombinacijama kako bi se dodatno naglasio taj premium dojam. Takođe, DS ima specifičnu centralnu konzolu sa dominantnim tasterima, nešto što ne možete naći kod drugih marki na tržištu.

S komercijalne strane, DS 7 na bh. tržište ulazi sa pet paketa opreme, tri hibridna pogonska sklopa sa 1.6 turbobenzinskim motorom od 180 KS u osnovi i sinergijskom snagom od 225 do 360 KS, te i dalje zadržava 1,5-litreni dizel u ponudi. Kod hibrida je instalirana jača 14,2 kW baterija. Osnovni hibrid s 225 KS i dizelaš dolaze u paru sa prednjim pogonom, dok druga dva hibrida sa 300 i 360 KS pogone sva četiri točka zahvaljujući elektromotoru na zadnjoj osovini. Mjenjač je isključivo automatski u svim verzijama.

DS 7 nije povoljan. Nekad su dizeli cjenovno bili iznad benzinaca, no pored hibrida ta tehnologija je postala ''bliža'' kupcima nego prije. Zato je najpovoljnija verzija dizelski model koji starta sa cijenom od 74.277 KM do registracije. Hibrid sa prednjim pogonom E-Tense 225 ima raspon cijena od 107.631 KM do 121.712 KM. Snažniji hibridi cjenovno skaču skoro do 140.000 KM do registracije. S druge strane, kupci hibrida mogu računati na 5.000 popusta na račun subvencije.

Ova mlada marka zauzima tzv. nišu premium automobila u Stellantis grupaciji sa oko 55.000 isporuka godišnje, a model DS 7 vodi glavnu riječ u četveročlanoj gami ispred DS 3, DS 4 i DS 9. Shodno tome, uvoznik nema pretjerane ambicije ni na bh. tržištu, ali u svakom slučaju vidi DS 7 i DS 4 kao lidere u isporukama.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo