Vijesti

Moderni terenci po prvi put prešli granicu od 50% prodaje u Evropi

Prema najnovijim statistikama, u prvoj polovini godine SUV i Crossover vozila činila su više od 50% prodaje novih automobila u Evropi. Popularnost modernih terenaca je dostigla najvišu tačku i po prvi put prešla granicu od 50 posto prodaje novih vozila.

Autor: BIHAMK

Već znamo da SUV vozila postaju sve popularnija u posljednjih nekoliko godina, a sad je to službeno potvrdila i statistika Dataforcea. Naime, po prvi put su SUV vozila činila više od polovine prodaje novih automobila u Evropi ako posmatramo prodaju za prvu polovinu ove godine. Njihov tržišni udio dostigao je 51%, u usporedbi s 48% u istom razdoblju 2022.

Tačnije, u prvih šest mjeseci 2023. godine isporučeno je 3,37 miliona SUV vozila, odnosno 23% više nego u prvoj polovini prošle godine. Sa 138.152 prodana primjerka (+ 207%), Tesla Model Y vodi na listi najpopularnijih SUV vozila. Na drugom mjestu je Volkswagen T-Roc sa 104.465 isporučenih primjeraka, a na 3. mjestu Toyota Yaris Cross sa 96.849 prodatih jedinica.

U top 10 su se takođe ugurali: Volkswagen Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur i Ford Puma. Ako gledamo detaljnije, 1.133.822 prodatih jedinica predstavljala su mala SUV vozila, odnosno popularni crossoveri koji su nabildali ovu statistiku, iako se radi o tek malo povišenim automobilima iz B segmenta koji u 99% imaju samo prednji pogon.

Prodaja kompaktih automobila konstatno pada, a u prvom polugodištu ovaj ''starosjedilački'' oblik je pronašao put do 999.568 kuapaca. Što se tiče brojki i prodajne ljestvice kod "običnih" automobila, Dacia Sandero ostaje jedan od favorita Evropljana sa 124.190 prodatih primjeraka u navedenom razdoblju. Evropljani su također često birali Opel Corsu, Peugeot 208 i Renault Clio, a ova trojka je takođe uspjela prebaciti granicu od 100.000 prodatih primjeraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Na bh. tržište stigao novi Renault Symbioz

Na bh. tržište stigao novi Renault Symbioz

Symbioz se pridružuje staroj lozi Renaultovih ''vozila za život''! Atraktivni, svestrani i udobni SUV popunjava prazninu između modela Captur i Austral, a nudi se po startnoj cijeni od 62.900 KM.

Možda bi vas zanimalo