Vijesti

Mercedes-Benz EQS zamijenit će električna S-Klasa

Prema novim informacijama koje se pojavljuju u britanskim medijima, Mercedes-Benz EQS neće dobiti novu generaciju kada se završi proizvodnja trenutnog modela. Zamijenit će ga električna S-Klasa.

Autor: BIHAMK

Nedavno smo pisali o smanjenju prodaje i ukidanju jedne smjene za proizvodnju Mercedesove S-Klase. Njenom električnom pandanu EQS od starta ne ide kako treba, te Mercedes sprema promjenu strategije i jednu vrstu ujedinjenja ova dva luksuzna modela pod “jedan krov”.

Mercedes-Benz EQS je luksuzna električna limuzina njemačkog brenda, lansirana 2021. godine. U suštini, ovaj model je električni ekvivalent S-Klasi, koja se paralelno prodaje s termalnim SUS i hibridnim motorima. Međutim, tako neće i ne može ostati zauvijek, jer Mercedes-Benz neće lansirati novu generaciju čisto baterijskog modela EQS, piše britanska publikacija Autocar.

Stoga će sadašnji EQS biti zamijenjen električnom S-Klasom. Paleta modela njemačkog brenda će biti pojednostavljena, a Mercedes-Benz S-Klasa će se i dalje nuditi s klasičnim i hibridnim motorima. Informaciju je potvrdio čak i Ola Kallenius, prvi čovjek njemačkog brenda.

Dakle, dvije verzije buduće S-Klase imaće istu karoseriju, ali će “zadužiti” različite platforme u zavisnosti od vrste pogona. Prema prvim informacijama, čini se da će buduća električna Mercedes-Benz S-Klasa biti bazirana na MB.EA Large platformi, dok će verzija s motorima na unutrašnje sagorijevanje, uključujući i hibrid, dobiti ažuriranu verziju MRA arhitekture.

U međuvremenu, Autocar takođe navodi da će Mercedes-Benz razviti i novu generaciju E-Klase, koja će takođe dobiti električnu verziju. Potonji će po istom receptu zamijeniti trenutni električni model EQE.

Ipak, do pojave potpuno nove električne S-Klase, trenutni EQS bi trebalo da prođe temeljito ažuriranje koje je planirano za iduću godinu. Istovremeno, njemački proizvođač priprema i redizajn za aktuelnu S-Klasu, zakazan za 2026. godinu.

BIHAMK

Povezane novosti

Pljušte nagrade za Alfa Romeo Tonale

Pljušte nagrade za Alfa Romeo Tonale

Nepogrešiv stil Alfa Romeo Tonale ne ostaje nezapažen. To su ponovo potvrdili i čitaoci njemačkog magazina AUTO Straßenverkehr koji su ga proglasili pobjednikom u dvije kategorije na dodjeli nagrada "Porodični automobil godine".

Možda bi vas zanimalo