Članak top banner 970x90
Vijesti

Mazda odgađa lansiranje modela CX-70 za 2024.

Japanska Mazda je objavila da lansiranje SUV noviteta CX-70 odgađa za iduću godinu. Novi model će biti SUV s 5 sjedišta koji će biti pozicioniran iznad modela CX-60, a pogoniti će ga hibridna 6-cilindarska verzija.

Autor: BIHAMK

Lansiranje Mazde CX-70, nadolazećeg SUV-a japanske marke, odgođeno je za 2024. godine. U početku je novi model trebao biti predstavljen do kraja ove godine, no sjevernoamerički odjel japanske marke odlučio je odgoditi njegovo lansiranje iz nepoznatih razloga.

Kao što joj ime sugeriše, nova Mazda CX-70 bit će pozicionirana iznad modela CX-60, ali ispod CX-90. Novi model temeljit će se na potpuno novoj platformi, a bit će dostupan s plug-in hibridnim motorom kao i s rednim 6-cilindarskim motorom. U usporedbi s CX-90, koji ima 3 reda sjedišta, budući CX-70 neće imati treći red, već standardnih 5 sjedećih mjesta.

Uz ovu najavu, Mazda također potvrđuje da će 2025. lansirati svoj drugi električni model. Za taj projekat se zna da će koristiti već postojeće ime i da će biti crossover. Najvjerovatnije bi ime budućeg električnog modela moglo biti CX-5. Jedini baterijski model u trenutnoj ponudi je MX-30 EV sa slabašnom 35,5 kWh baterijom i dometom od jedva 200 km, ali su Japanci najavili njegovo povlačenje zbog jako slabe prodaje.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo