Članak top banner 970x90
Vijesti

Marka MG zvanično u BiH, osnovni model 35.000 KM

Nekad britanska, a danas kineska, marka MG Motor je novitet na bh. tržištu. Uvoz, prodaju i servisiranje ovih vozila odvijat će se preko kompanije Grand Automotive.

Autor: BIHAMK

Skromno bh. tržište dobilo je još jednu automobilsku marku. MG Motors je osnovan prije skoro 100 godina u Velikoj Britaniji, a prvobitni cilj im je bio razvijati sportske automobile koji će postavljati brzinske rekorde i širenje po svim kontinentima. Može se reći da je MG, kao i svaka marka, imao uspona i padova, ali su zadnjih decenija baš životarili pokušavajući se osloniti na druge srodne marke poput Rovera proizvodeći mahom njihove klonove. Sve je krahiralo u recesijskoj 2012. godini, a ruku spasa im je ponudila najveća kineska grupacija SAIC.

Danas MG Motor funkcioniše jako zdravo, a zadnjih godina u Evropi je otvoreno preko 400 salona. Ekspanzija mreže je punom jeku, a za naše podneblje Grand Automotive Adriatic (u vlasništvu Taavura Grupe: Ford, Hyundai, Nissan, Renault, Dacia i MG)  će biti partner za MG Motor marku. Za bh. tržište uvoz, prodaja i servis će se odvijati preko kompanije Grand Automotive, odnosno preko dilera koji rade Ford u našoj zemlji.

Uvoznik trenutno potencira prodaju dva crossover/SUV modela: ZS i EHS. Prvi probija granice B segmenta, budući da ima dužinu od 4,32m i respektabilan prtljažnik od 448 litara. ZS je ujedno najprodavaniji MG model, a kompaktna i atraktivna linija uz povoljnu cijenu to opravdava. U ponudi su dva benzinska motora 1.5-litarski atmosferac (106 KS) i 1.0 turbo (111 KS), te tri paketa opreme. Osnovni model 1.5 Excite košta 35.000 KM. Izrada je više nego solidna, enterijer moderan, a završna obrada na prvi kontakt jako precizna i kvalitetna.

Veći EHS ''puca'' na C segment, odnosno na Tucsona, Tiguana, Sportagea itd. On se prodaje kao plug-in hybrid, a uz 1.5-litarski turbobenzinki motor od 162 KS posjeduje i elektromotor od 122 KS, te bateriju od 16,6 kWh, koja mu omogućava neophodnu autonomiju od 52 km. Dva su paketa opreme (Comfort i Luxury), a osnovni model košta 67.000 KM. Ovaj model odiše većim stepenom luksuza, te posjeduje još bogatiju opremu.

MG Motor u BiH planira raditi na širenju mreže, te kupcima ponuditi moderne automobile, kvalitetne izrade, koji imaju tri izuzetno kvalitetna aduta: povoljna cijena, garanciju od 7 godina/150.000 km i jako bogatu serijsku opremu.

Mišljenja smo da vrijedi posjetiti dilera i dogovoriti test vožnju. Ovi automobili imaju glavu i rep, te ozbiljnu prodajno-servisnu mrežu za bh. uslove. U vremenu konstantnih divljanja cijena i nepredvidivih rokova isporuke, MG automobili, ukoliko uvoznik pokaže ozbiljan pristup uz stalnu gradnju povjerenja s kupcima, mogu biti zanimljiva alternativa na tržištu. U suprotnom, čeka nas sudbina koju smo u zadnjih 20 godina prošli s markama kao što su: Maple, Geely, Tata, Great Wall, Mahindra, Samand itd.

 

 

Tagovi
MG
BIHAMK

Povezane novosti

Ovo je nova Opel Frontera

Ovo je nova Opel Frontera

Opel najavljuje početak novog poglavlja u životu nekad slavnog terenca Frontere, s kojim novajlija, osim imena, nema ama baš ništa zajedničko. Nova Frontera je zabavan i prostran SUV, koji će biti dostupan u potpuno električnom ili s hibrdinim pogonom.

Možda bi vas zanimalo