Članak top banner 970x90
Vijesti

Lamborghini Lanzador je prvi električni koncept u istoriji marke

Prvi električni koncept u istoriji Lamborghinija nazvan je Lanzador, a riječ je o GT modelu s troja vrata koji bi trebao debitovati 2028. godine. Struja u legendarnom Lambu neizbježan je scenarij, koji će u bliskoj budućnosti zahvatiti sve superautomobile.

Autor: BIHAMK

Desilo se ono neizbježno. Lamborghini je predstavio svoj prvi ozbiljan korak prema električnoj budućnosti. Talijanski proizvođač predstavio je novi koncept Lanzador kojeg isključivo pokreću motori i baterije s nultom emisijom CO2. Cestovni model će stići nakon 2028. tako da čisti oktanski ovisnici mogu odahnuti na još neko vrijeme.

Opisan kao GT s povišenim razmakom od tla, Lanzador je crossover, ali s duhom coupea, koji se nudi u karoseriji s troja vrata. Futuristički interijer podsjeća na Urus, no Talijani kažu da su pri stvaranju ovog koncepta bili inspirisani drugim kultnim modelima kao što su Sesto Elemento, Murcielago i Countach LPI 800-4. Dizajn potpisuje slovenački dizajner Mitja Borkert.

Iznutra, Lamborghini nam daje uvid u ono što ćemo vidjeti za nekoliko godina u vjerovatno svim modelima: pojednostavljenu kontrolnu ploču, futurističko kolo upravljača i touch ekran samo za suvozača. Centralni multimedijski sistem tako potpuno nestaje, a sve bitne informacije za vozača će se očitavati na instrument ploči.

Budući da je riječ o električnom modelu, veliki dio materijala korištenih u unutrašnjosti izrađen je od reciklirane plastike, poput pjene za sjedišta. Čak i karbonska vlakna imaju reciklirane elemente, a voda se ponovno koristi u tom procesu kao važan element. Lamborghini je na svaku osovinu ugradio po jedan motor, što znači da je riječ o pogonu na sve točkove. Spominje se ukupna snaga od 1.341 KS. Dodajte svemu aktivni ovjes, kao i posebno ispeglanu aerodinamiku, i Lanzador obećava da će biti automobil koji nudi vožnju do krajnjih granica.

Međutim, planovi talijanskog proizvođača su daleko širi. Do 2024. aktuelna paleta modela bit će elektrifikovana, odnosno imat ćemo ili blagi hibrid ili plug-in hibridnu tehnologiju. Lanzador će biti prvi potpuno električni model i stići će nakon 2028., a odmah nakon njega slijedi električni nasljednik Urusa.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo