Vijesti

Lada Niva će dobiti jači 1,8-litarski motor, problem bi mogla biti cijena

AvtoVaz planira da popularni ruski terenac opremi jačim motorom. Riječ je o adaptiranom 1,8-litarskom benzincu iz Lade Veste, ali u verziji s 8 ventila i snagom od 90 KS, koji će povećati i optimizirati obrtni moment u cijelom rasponu obrtaja.

Autor: BIHAMK

Iako se špekuliše da će obje verzije Nive, i Travel i Legend dobiti konačno jači benzinski motor, za sada je takav plan potvrđen samo za modernizirani Travel. Međutim, mediji ističu da će i kraljica bespuća umjesto, 1,7-litarskog benzinca, koji Nivu pogoni već decenijama, dobiti 1,8-litarski benzinac s 8 ventila iz modela Vesta.

Nakon što je Niva nedavno premijerno “nabacila” LED dnevna svjetla, ovo bi bila najveća novost za model koji se proizvodi u neizmijenjenom izgledu skoro 50 godina. Međutim, problem bi mogla biti cijena. Upućeni izvori navode da će Lada u početku proizvesti svega nekoliko hiljada automobila s 1.8 benzincem dok ne vidi kako će kupci reagovati na cijenu. 

S druge strane, ono što je izvjesno, očekuje se da će zajedno sa novim pogonskim agregatom, koji bi se trebao pojaviti 2025. godine, Lada Niva Travel dobiti ažurirani izgled, a 2026. planirana je opsežnija modernizacija modela s promjenama u unutrašnjosti i na elektronici.

Također, ovaj modernizirani terenac bi po prvi put trebao kupcima ponuditi verziju s kožnim presvlakama sjedišta, volana i centralnog naslona za ruke. Automobil u Comfort konfiguraciji s kožnom unutrašnjosti je opremljen ujedno i s klima uređajem, grijanim prednjim sjedištima, 15-inčnim alu felgama, centralnim zaključavanjem, multimedijalnim sistemom s navigacijom, parktronikom i stražnjom kamerom s mehanizmom za pranje. Terenska verzija je opremljena crnom karoserijom, “disaljkom”, svjetlima za maglu i crnim alu felgama s off-road gumama.

BIHAMK

Povezane novosti

Popularni Opel Kadett E slavi 40. rođendan

Popularni Opel Kadett E slavi 40. rođendan

Tajna uspjeha legendarne Opel Suze bila je u atraktivnom dizajnu, ali i tehničkoj profinjenosti i raznolikosti varijanti. Taj je model ujedno bio i posljednji Opelov model kompaktne klase koji je nosio pločicu s nazivom Kadett.

Možda bi vas zanimalo