Članak top banner 970x90
Vijesti

Kineski BYD isporučio preko 900.000 baterijskih vozila u 2022.

Kineski proizvođač je više nego udvostručio svoju proizvodnju BEV i PHEV vozila u samo 365 dana. Ako nastavi ovim tempom, BYD će 2023. pobijediti Teslu kao najvećeg proizvođača baterijskih vozila na svijetu.

Autor: BIHAMK

U Kini električna vozila na baterije (BEV) i plug-in hibridi (PHEV) odgovaraju istoj klasifikaciji: nova energetska vozila (NEV). U 2021. BYD je prodao 593.745 jedinica ovih proizvoda i ujedno dostigao brojku ukupno proizvedenih milionitog NEV vozila. No, samo godinu dana poslije desio se ogroman skok sa ukupno 1.868.543 prodatih vozila. Drugim riječima, kineski proizvođač je više nego udvostručio svoju proizvodnju BEV i PHEV vozila u samo 365 dana. Ako nastavi ovim tempom, BYD će 2023. pobijediti Teslu kao najvećeg proizvođača baterijskih vozila na svijetu. Kineski proizvođač automobila agresivno se širi na nova tržišta. U onim zemljama u kojima već prodaje svoje automobile, plan je proširiti mrežu trgovaca. BYD također otvara nove tvornice, planira predstaviti nova vozila, pa čak i nove podmarke (Yangwanga je prva od tih). U međuvremenu, Tesla prodaje četiri ista modela od marta 2020, kada je počeo isporučivati prve jedinice Modela Y.

Ako BYD poboljša svoje rezultate samo na domaćem tržištu, to će ionako poboljšati njihov odličan tržišni ''share''. Uostalom, Kina je tržište u velikoj ekspanziji. Ako pogledamo samo brojke u decembru (2,1% veća prodaja nego u novembru), BYD je oborio je još jedan mjesečni rekord, a takav scenarij gledamo još od februara 2022. Tesla ne otkriva svoje mjesečne prodajne brojke, ali sve što možemo učiniti je podijeliti 405.278 EV-ova isporučenih u četvrtom kvartalu 2022. da bismo dobili mjesečni prosjek od 135.092 automobila. To pokazuje koliko je BYD blizu titule najvećeg proizvođača BEV-ova u svijetu. Ili će američki proizvođač električnih vozila postati konkurentniji ili će uskoro izgubiti titulu najvećeg proizvođača električnih vozila na svijetu, što bi se takođe trebalo reflekovati i na cijene dionica.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo