Članak top banner 970x90
Vijesti

Kineski BYD će izgraditi fabriku električnih automobila u Mađarskoj

Jedan od najvećih kineskih, ali i svjetskih proizvođača električnih automobila – BYD, gradit će fabriku električnih automobila u Mađarskoj, tačnije u gradu Segedinu. Riječ je o investiciji od nekoliko milijardi eura.

Autor: BIHAMK

Mađarska je postala jedan od vodećih evropskih centara za industriju električnih vozila. Procjenjuje se da je zemlja primila oko 20 milijardi eura investicija u vezi s električnim vozilima u posljednjih pet godina, uključujući fabriku baterija vrijednu 7,3 milijarde eura koju kineska kompanija Amperex Technology gradi u istočnom gradu Debrecinu.

Mercedes-Benz, Audi i Suzuki imaju fabrike automobila u Mađarskoj. Takođe, BMW-ova nova tvornica u Mađarskoj trebala bi početi proizvodnju električnih automobila Neue Klasse od 2025. godine.

Sada i Kinezi najavljuju širenje u Evropi, a jedan od njih je – BYD, koji već od ranije ima fabriku za sklapanje autobusa u Mađarskoj. Već nekoliko mjeseci se šuška da azijski proizvođač planira i proizvodnju automobila s nultom emisijom u ovoj istočnoevropskoj zemlji.

Nedavno se predsjednik BYD-a Vang Chuanfu sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Sada je sve postalo zvanično. Tako je Mađarska uspjela privući još jednog proizvođača automobila, nakon Audija, BMW-a, Mercedes-Benza, Suzukija i pojedinih brendova grupacije Stellantis.

Nova kineska fabrika električnih automobila BYD biće izgrađena u trećem po veličini mađarskom gradu Szeged (Segedin). Ovdje će se proizvoditi i baterije za automobile s nultom emisijom. Iako nisu naveli tačan broj, predstavnici BYD-a tvrde da će ova nova fabrika otvoriti hiljade radnih mjesta.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo