Članak top banner 970x90
Vijesti

Kineski BYD će izgraditi fabriku električnih automobila u Mađarskoj

Jedan od najvećih kineskih, ali i svjetskih proizvođača električnih automobila – BYD, gradit će fabriku električnih automobila u Mađarskoj, tačnije u gradu Segedinu. Riječ je o investiciji od nekoliko milijardi eura.

Autor: BIHAMK

Mađarska je postala jedan od vodećih evropskih centara za industriju električnih vozila. Procjenjuje se da je zemlja primila oko 20 milijardi eura investicija u vezi s električnim vozilima u posljednjih pet godina, uključujući fabriku baterija vrijednu 7,3 milijarde eura koju kineska kompanija Amperex Technology gradi u istočnom gradu Debrecinu.

Mercedes-Benz, Audi i Suzuki imaju fabrike automobila u Mađarskoj. Takođe, BMW-ova nova tvornica u Mađarskoj trebala bi početi proizvodnju električnih automobila Neue Klasse od 2025. godine.

Sada i Kinezi najavljuju širenje u Evropi, a jedan od njih je – BYD, koji već od ranije ima fabriku za sklapanje autobusa u Mađarskoj. Već nekoliko mjeseci se šuška da azijski proizvođač planira i proizvodnju automobila s nultom emisijom u ovoj istočnoevropskoj zemlji.

Nedavno se predsjednik BYD-a Vang Chuanfu sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Sada je sve postalo zvanično. Tako je Mađarska uspjela privući još jednog proizvođača automobila, nakon Audija, BMW-a, Mercedes-Benza, Suzukija i pojedinih brendova grupacije Stellantis.

Nova kineska fabrika električnih automobila BYD biće izgrađena u trećem po veličini mađarskom gradu Szeged (Segedin). Ovdje će se proizvoditi i baterije za automobile s nultom emisijom. Iako nisu naveli tačan broj, predstavnici BYD-a tvrde da će ova nova fabrika otvoriti hiljade radnih mjesta.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo