Članak top banner 970x90
Vijesti

Kazne za neočišćen snijeg na vozilima u saobraćaju u Kantonu Sarajevo

Vozači su dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg.

Autor: BIHAMK

Vožnja sa nedovoljno očišćenim staklima predstavlja opasnost po bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, jer značajno smanjuje vidljivost tokom vožnje. Najugroženiji su u ovom slučaju pješaci, jer je siluetu pješaka (ili bicikliste bez osvetljenja) gotovo nemoguće uočiti čak i kroz tanak sloj leda na vjetrobranskom staklu.

Dodatan problem predstavlja neočišćen snijeg sa krovova automobila koji se usljed kočenja može srušiti na vjetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača. U takvoj situaciji može doći do panične reakcije vozača koja može izazvati saobraćajnu nezgodu. Također, snijeg sa krova automobila se tokom vožnje iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završtiti saobraćajnom nezgodom.

Mnogi vozači ipak zaborave da moraju očistiti snijeg i zaleđena stakla sa svojih vozila, te za takve prekršaje su predviđene kazne u Kantonu Sarajevo. Naime, gore navedena problematika je regulisana Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, član 32. stav 3.

Član 32. stav 3. pomenutog zakona glasi:

Prije početka upravljanja vozilom, vozač je dužan da očisti površine koje omogućavaju normalnu vidljivost vozaču, te da ukloni snijeg i led sa svih vanjskih površina vozila koji mogu uticati na sigurnost saobraćaja.

Za prekršaje Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo predviđene su kazne u iznosu od 50,00-250,00 KM.

Dakle, iako čiščenje automobila po temperaturama ispod nule nikome nije omiljena aktivnost, naša preporuka je da ipak izađete iz kuće par minuta ranije, upalite automobil i očistite snijeg dok se motor zagrije.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo