Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej - VW Polo GTI slavi 25 godina

Originalni Polo GTI pojavio se daleke 1998. godine, a ljubitelji Volkswagena ga vjerovatno već smatraju kolekcionarskim primjerkom. U skladu sa ovim jubilejom VW je lansirao posebnu seriju VW Polo GTI Edition 25.

Autor: BIHAMK

Prošla je četvrtina vijeka otkako je Volkswagen predstavio prvi Polo GTI - sportski subkompaktni hatchback. Sigurno nije tako star kao Golf GTI, koji je rođen 1976., ali vjerno slijedi njegove korake kroz godine povećavajući gabarite i težinu, te eksponencijalno povećavajući broj konjskih snaga u pokušaju da prepolovi svoje vrijeme u ubrzanju od 0 do 100 km/h.

Budući da je prošlo 25 godina otkako je Volkswagen lansirao prvi Polo GTI na tržište, njemački gigant očekivano obilježava jubilej s posebnom verzijom Polo GTI Edition 25. Iako je ova serija ograničena na samo 2500 primjeraka, ustvari je riječ o standardnom GTI modelu sa par optičkih izmjena koje sugerišu na njegove godine. Naime, pod haubom je standardni 2.0 TSI DSG sa 207 KS, koji mu pomaže do stotke ubrzati sa samo 6,5 sekundi, dok se pod prednjim točkovima nalazi sportski ovjes sa XDS elektronskom blokadom diferencijala.

Optika uključuje detalje poput crnih 18-inčnih alu točkova Adelaide, crno obojenog krova i retrovizora, vrhunskih sportskih sjedišta od perforirane crno-crvene kože s GTI logotipima i sjajnih crnih ukrasa s crvenim GTI natpisom, plus simbolični natpis u kabini "Jedan od 2500". Verzija ova posebnog izdanja dostupna je u uobičajenim Polo GTI nijansama kao što su Pure White, Kings Red Metallic, Reef Blue Metallic, Smoke Gray Metallic i Deep Black Pearl Effect, ali tu je i nova nijansa Ascot Grey.

Serijska oprema ide od IQ.LIGHT LED matrix prednjih svjetla s Dynamic Light Assist i LED dnevnim svjetlima do sportskog upravljača i dodatnog Travel Assist sistema kao dijela pomoćnog paketa IQ.DRIVE koji može preuzeti upravljanje, kočenje i ubrzavanje pri brzinama do 210 km/h. U unutrašnjosti, standardni infotainment sistem Ready2Discover ima 8-inčni ekran osjetljiv na dodir.

Naravno, cijena odgovara slavi kolekcionarskog predmeta, pa novi Volkswagen Polo GTI Edition 25 ima početnu cijenu od 35.205 eura kod kuće u Njemačkoj, gdje će biti dostupan od 1. juna tekuće godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo