Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej u Škodi – Proizvedeno tri miliona SUV-ova

Iako je Škodina priča o terenskim vozilima započela prije 57 godina s modelom Trekka, moderna era SUV vozila krenula je s popularnim modelom Yeti 2009. godine. Škoda je u zadnjih 15-tak godina na tržište plasirala čak tri miliona SUV-ova.

Autor: BIHAMK

Od 1966. Škoda Auto predstavila je nekoliko uspješnih SUV modela, iako se zadnjih 15 godina stvari vrte oko bestselera kao što su: Yeti, Kodiaq, Karoq i Kamiq, a od nedavno u paleti se pojavio prvi potpuno električni SUV model na MEB platformi - Enyaq. Istovremeno, potaknuti uspjehom Kushaqa u Indiji, SUV vozila sada predstavljaju gotovo polovinu Škodinih globalnih isporuka.

Član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku Andreas Dick ovim povodom je izjavio: "Proizvodnja tri miliona SUV vozila od 2009. fantastično je postignuće za cijeli naš tim. Ova prekretnica naglašava evoluciju preferencija naših kupaca i našu fleksibilnost u ispunjavanju njihovih potreba. Danas gotovo 50% vozila koja isporučujemo su SUV vozila. Naša misija je jasna: u potpunosti smo predani elektrifikaciji naše SUV linije i adaptaciji naših proizvodnih pogona."

U Češkoj, Škoda proizvodi Kamiq, Enyaq i Enyaq Coupé u tvornici u Mladá Boleslav, dok Karoq i Kodiaq silaze s proizvodne trake u Kvasinyju. Osim toga, češki proizvođač automobila svoje SUV modele proizvodi i u Kini, Indiji, Ukrajini i Slovačkoj.

Yeti: Škodin prvi SUV model
Godine 2009. Škoda Auto lansirala je tada svoju petu seriju modela - Yeti. Prvi SUV češkog proizvođača automobila bio je kompaktan i mogao se pohvaliti tipičnim SUV karakteristikama poput povišenog položaja sjedenja i prostranosti, nadopunjenih Simply Clever karakteristikama poput VarioFlex stražnjih sjedišta. Sa više od 684.000 proizvedenih primjeraka, Yetijeva proizvodnja je zaključena 2018. Njegov uspjeh postavio je temelj Škodinoj sveobuhvatnoj SUV kampanji.

Kodiaq: Pionir u SUV kampanji i predviđanje sljedeće generacije
Kodiaq je imao svoju globalnu premijeru u septembru 2016. Kodiaq RS, predstavljen u jesen 2018., bio je prvi SUV u sportskoj porodici Škoda RS. Do danas je proizvedeno više od 841.000 komada najvećeg SUV-a marke. U nadolazećim sedmicama Škoda bi trebala predstaviti drugu generaciju Kodiaqa, koja će imati plug-in hibridnu varijantu s električnim dometom većim od 100 kilometara.

Škoda Karoq: Ubrzavanje SUV kampanje
U 2017. Škoda je predstavila Karoq kao drugi model u svojoj SUV liniji. Ovaj kompaktni model brzo je postao kamen temeljac trenutnog Škodinog portfolija, s više od 705.000 proizvedenih primjeraka. Do 2021. Karoq je bio dostupan u 60 zemalja i zauzimao je treće mjesto po ukupnom broju isporuka nakon najprodavanije Octavije i gradskog SUV-a Kamiq. Ažuriranje iz 2022. uvelo je profinjeniji jezik dizajna i uključilo održive materijale.

Škoda Kamiq: Ulazak u segment gradskih SUV vozila
S Kamiqom, Škoda je svojoj ponudi dodala SUV seriju u brzo rastućem segmentu gradskih SUV vozila. Od lansiranja 2019. godine, više od 537.000 komada Kamiqa, uključujući Kamiq GT u Kini, sišlo je s proizvodne trake. Ovaj uspjeh ga je pozicionirao kao Škodin najprodavaniji SUV i 2021. i 2022. U kolovozu je Škoda predstavila ažurirane verzije Kamiqa, koje sadrže poboljšanja u dizajnu, sigurnosti i povezivosti.

Enyaq i Enyaq Coupé: Ulazak u električnu eru sa SUV-om
U septembru 2020. Škoda Auto označila je ključni trenutak u svojoj strategiji e-mobilnosti lansiranjem Enyaqa, svog prvog proizvodnog modela temeljenog na modularnoj električnoj pogonskoj matrici (MEB) Volkswagen grupe. U januaru 2022. predstavljen je Enyaq Coupé koji se može pohvaliti emotivnim dizajnom, sportskom estetikom i prostranim interijerom. Do danas je u tvornici Mladá Boleslav proizvedeno preko 166.000 komada Enyaqa i Enyaqa Coupéa.

Kushaq: Proizvedeno u Indiji za Indiju
Predstavljen 2021.godine, Škoda Kushaq je prvi model marke lokalno proizveden u Indiji. S blizu 64.000 proizvedenih komada od lansiranja, Kushaq naglašava predanost Škode indijskom tržištu. Iskorištavajući postojeće sinergije za dinamična tržišta rasta, prva vozila Kushaq iz tvornice u Puneu izvozit će se u Vijetnam kao CKD (Completely Knocked Down) jedinice, postavljene za konačno sklapanje tamo od druge polovice 2024. nadalje.

Trekka: Škodina SUV preteča
Svestrani Trekka, predstavljen 1966. godine, preteča je današnjih Škodinih SUV modela. Razvijen u saradnji s lokalnim uvoznikom Škode i drugim firmama sa sjedištem na Novom Zelandu, ističe se kao prvo vozilo u potpunosti dizajnirano i proizvedeno na Novom Zelandu. Tehnički kompleti iz Mladá Boleslava, uključujući motore i mjenjače između ostalih komponenti, otpremljeni su na Novi Zeland radi sastavljanja. Do 1972. tvornica Ōtāhuhu proizvela je gotovo 3.000 primjeraka Trekke.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo