Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej: Grandland GSe – 75-milioniti Opel

Brend s munjom dostigao je prekretnicu u proizvodnji od čak 75 miliona automobila. Donosimo pregled ''milionitih vozila'' kroz historiju jednog od najpoznatijih njemačkih brendova.

Autor: BIHAMK

Godina 2022. svečana je godina u Opelu – brend sa sjedištem u Rüsselsheimu već slavi svoju 160. godišnjicu, zajedno s 30. rođendanom pogona u Eisenachu i 40. godina modela Corsa kao jednog od najpopularnijih automobila ovog proizvođača. Kao predstavnik 75 miliona Opelovih automobila, elektrificirani, jubilarni Grandland GSe (skraćenica za "Grand Sport Electric") izašao je s proizvodne trake u Eisenachu. Sve do ovog jubileja, Opel je predstavio mnoga popularna i legendarna vozila tokom više od 120 godina proizvodnje automobila. Modelima kao što su Doktorwagen iz 1909. ili Laubfrosch, Opel je prestižno vozilo za dobrostojeće kupce pretvorio u automobile za mnogo širu publiku u ranoj fazi.

Godine 1940. proizveden je milioniti Opel, Kapitän sa samonosivom karoserijom i nezavisnim prednjim ovjesom – dizajnom koji, zahvaljujući svojoj maloj težini, istovremeno osiguravala poboljšano iskustvo vožnje i nisku potrošnju goriva. 2-milioniti automobil s munjom došao je 1956. – također Kapitän. Opel je prvi njemački proizvođač koji je u to vrijeme postigao tako visoku količinu proizvodnje.

U narednim godinama ''milioni'' slijede sve brže i brže. Povećanje brzine proizvodnje nije samo izraz motorizacije koja sve brže napreduje, već je ista postala modernija i efikasnija. Samo 15 godina poslije, 1971., 10-milioniti Opel izašao je s proizvodne trake tvornice u Rüsselsheimu: Rekord C Caravan. Jubilej je posebno obilježen: po jedan automobil iz dnevne proizvodnje poklonjen je premijerima saveznih pokrajina u kojima je Opel u tom trenutku imao fabrike: Rüsselsheim, Bochum i Kaiserslautern.

Godine 1983. srebrno-sivi Senator CD 20-milioniti je Opel koji je izašao iz proizvodnog postrojenja u Rüsselsheimu. A u istoj deceniji i 25 milioniti model Omega A Caravan – proizveden u glavnoj Opelovoj tvornici. Omega A vrhunski je model brenda od sredine 1980-ih do ranih 2000-ih, a mala Opel Corsa i Kadettov nasljednik Astra također su postali uspješni automobili kompaktne klase koji su se prodali u više od milion primjeraka. Nakon ujedinjenja Njemačke oko 4,13 miliona primjeraka Astre F izašlo je s proizvodne trake između 1991. i 1997. To je čini najprodavanijim Opelovim modelom do danas.

Čast 50-milionitog automobila ponovno je pripao Omegi. Proizvodnu traku napušta u decembru 1999. kao srebrna limuzina tada sveobuhvatno unaprijeđene B generacije.

Sljedeća velika prekretnica sa 75 milionitim Opelom: novim Grandlandom GSe brend pokazuje kako se iznimno sportski užitak vožnje može odgovorno kombinovati s emocionalnim dizajnom i svakodnevnom praktičnosti. Istovremeno, već je danas jasno da će potpuno električni model izaći iz tvornice prilikom Opelove sljedeće godišnjice proizvodnje.  

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo