Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej: Grandland GSe – 75-milioniti Opel

Brend s munjom dostigao je prekretnicu u proizvodnji od čak 75 miliona automobila. Donosimo pregled ''milionitih vozila'' kroz historiju jednog od najpoznatijih njemačkih brendova.

Autor: BIHAMK

Godina 2022. svečana je godina u Opelu – brend sa sjedištem u Rüsselsheimu već slavi svoju 160. godišnjicu, zajedno s 30. rođendanom pogona u Eisenachu i 40. godina modela Corsa kao jednog od najpopularnijih automobila ovog proizvođača. Kao predstavnik 75 miliona Opelovih automobila, elektrificirani, jubilarni Grandland GSe (skraćenica za "Grand Sport Electric") izašao je s proizvodne trake u Eisenachu. Sve do ovog jubileja, Opel je predstavio mnoga popularna i legendarna vozila tokom više od 120 godina proizvodnje automobila. Modelima kao što su Doktorwagen iz 1909. ili Laubfrosch, Opel je prestižno vozilo za dobrostojeće kupce pretvorio u automobile za mnogo širu publiku u ranoj fazi.

Godine 1940. proizveden je milioniti Opel, Kapitän sa samonosivom karoserijom i nezavisnim prednjim ovjesom – dizajnom koji, zahvaljujući svojoj maloj težini, istovremeno osiguravala poboljšano iskustvo vožnje i nisku potrošnju goriva. 2-milioniti automobil s munjom došao je 1956. – također Kapitän. Opel je prvi njemački proizvođač koji je u to vrijeme postigao tako visoku količinu proizvodnje.

U narednim godinama ''milioni'' slijede sve brže i brže. Povećanje brzine proizvodnje nije samo izraz motorizacije koja sve brže napreduje, već je ista postala modernija i efikasnija. Samo 15 godina poslije, 1971., 10-milioniti Opel izašao je s proizvodne trake tvornice u Rüsselsheimu: Rekord C Caravan. Jubilej je posebno obilježen: po jedan automobil iz dnevne proizvodnje poklonjen je premijerima saveznih pokrajina u kojima je Opel u tom trenutku imao fabrike: Rüsselsheim, Bochum i Kaiserslautern.

Godine 1983. srebrno-sivi Senator CD 20-milioniti je Opel koji je izašao iz proizvodnog postrojenja u Rüsselsheimu. A u istoj deceniji i 25 milioniti model Omega A Caravan – proizveden u glavnoj Opelovoj tvornici. Omega A vrhunski je model brenda od sredine 1980-ih do ranih 2000-ih, a mala Opel Corsa i Kadettov nasljednik Astra također su postali uspješni automobili kompaktne klase koji su se prodali u više od milion primjeraka. Nakon ujedinjenja Njemačke oko 4,13 miliona primjeraka Astre F izašlo je s proizvodne trake između 1991. i 1997. To je čini najprodavanijim Opelovim modelom do danas.

Čast 50-milionitog automobila ponovno je pripao Omegi. Proizvodnu traku napušta u decembru 1999. kao srebrna limuzina tada sveobuhvatno unaprijeđene B generacije.

Sljedeća velika prekretnica sa 75 milionitim Opelom: novim Grandlandom GSe brend pokazuje kako se iznimno sportski užitak vožnje može odgovorno kombinovati s emocionalnim dizajnom i svakodnevnom praktičnosti. Istovremeno, već je danas jasno da će potpuno električni model izaći iz tvornice prilikom Opelove sljedeće godišnjice proizvodnje.  

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo