Članak top banner 970x90
Vijesti

Još jedna žrtva elektrifikacije: Fisker u pregovorima s Nissanom kako bi spasio kompaniju od bankrota

Prema Reutersovom izvještaju, Fisker i Nissan su u poodmakloj fazi pregovora kako bi spasili američku kompaniju od bankrota. Japanci bi trebali finansirati Fisker s 400 miliona dolara, a zauzvrat bi dobili gotovu platformu za razvoj električnog pick-upa.

Autor: BIHAMK

Američka kompanija Fisker nalazi se u izuzetno teškoj situaciji. Prijeti joj čak i bankrot zbog problema s finansiranjem, a dijelom krivca treba tražiti i u lošoj prodaji električnog SUV-a Ocean od kojeg se najviše očekivalo. Fisker je također najavio da će otpustiti 15 posto zaposlenih kako bi preživjeli ovaj cunami.

Međutim, američki brend je najavio da je u pregovorima s japanskim Nissanom, a to novo partnerstvo bi ga moglo spasiti od bankrota. Prema pisanju Reutersa, Fisker je u naprednoj fazi pregovora sa Nissanom kako bi dobio finansijsku injekciju vrijednu oko 400 miliona dolara. U zamjenu za ovu investiciju, japanski proizvođač bi imao pristup postojećoj platformi za budući električni kamionet.

Reuters takođe navodi da bi sporazum između dva brenda mogao biti finaliziran već u martu. S navedenom finansijskim pomoći, Fisker bi nastavio da razvija svoju platformu za buduće električne modele. Istovremeno, Nissan želi u bliskoj budućnosti lansirati električni kamionet u SAD-a, koji će koristiti platformu koju je razvio Fisker. Sve se čini kao ‘’win-win’’ kombinacija za obje strane.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo