Članak top banner 970x90
Vijesti

Jeepster – Još jedan mali, ali pravi ''Džip'', na tržištu

Kamuflirani prototip najmanjeg Jeepa se voza po evropskim drumovima odrađujući milionsku kilometražu u testnoj fazi, a njegova serijska verzija bi se trebala pojaviti iduće godine.

Autor: BIHAMK

Još jedan u nizu subkompaktnih crossovera stiže na evropsko tržište vrlo brzo. Najmanji Jeep biće pozicioniran ispod Renegadea, a proizvodnja bi trebala krenuti već iduće godine. Ime još nije potvrđeno, ali se za sada sve vrti oko reinkarnacije imena iz prošlosti – Jeepster.

S obzirom da se grupacija Stellantis ozbiljno bavi idejom da svi modeli od 2025. imaju i električnu verziju, prototip Jeepstera je najavljen kao benzinac, ali je evidentno da će biti zahvaćen i elektrifikacijom. Baby Jeep će voziti na Stellantisovoj CMP platformi, odnosno biće klon sličnih modela iz grupacije s kojima će dijeliti i ostatak dijelova. Klasičan slijed zadnjih decenija.

CMP platforma je dizajnirana za subkompaktna vozila i trenutno se nalazi u crosoverima kao što su: Peugeot 2008, DS3 Crossback, Citroen C4 i Opel Mokka. Svi oni redom, pored benzinskih i dizel pogonskih jedinica, nude i električnu opciju.

Dok nabrojani klonovi u električnoj verziji dolaze sa standardnom baterijom od 50 kWh i jednim motorom od samo 136 KS, kod Jeepstera, i buduće Alfe Romeo u sličnom formatu, bi mogli vidjeti povećane performanse.

Očekuje da će, Jeepster, Alfa Romeo Brennero, a trebalo bi da se pojavi 2024. kao i Fiatov nasljednik modela 500X, sva tri biti sklapana u ''Fiatovoj'' fabrici u Tychyju u Poljskoj.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo