Članak top banner 970x90
Vijesti

Jeep proslavio 70 godina off-road avanture Rubicon Trail

Poznata off-road staza Rubicon Trail ustvari je bila inspiracija da Jeep 2002. odabere naziv za svoju najavanturističkiju verziju svog terenca Wrangler Rubicon, koji ujedno slavi 20 godina postojanja. Međutim, veza tu ne završava.

Autor: BIHAMK

Brend Jeep tradicionalno organizuje i tzv. Jeep Jamboree off-road avantaurističke vikende u sklopu Rubicon Traila, odnosno veliki susret ljubitelja i vlasnika vozila ove marke, tokom kojeg svojim vozilima odlaze u prirodu, kampiraju, pecaju, druže se i savladavaju izuzetno zahtjevne terene. Uostalom, pojam Jamboree poznat je posebno iz svijeta izviđača, kada su u pitanju velika okupljanja.

Historija Jeep Jamboreeja započela je prije 70 godina. Sve je počelo slučajno kada su izvjesni Mark Smith i njegov prijatelj otišli tražiti novo mjesto za pecanje. Na ovoj vožnji planinama Sierra Nevada, u blizini jezera Tahoe, Mark je otkrio prekrasan komadić prirode, koji je poslije nakon povratka kući opisao kao najljepše mjesto na svijetu.

Godine 1953. Mark Smith je odlučio ponovno otići na to mjesto, ovaj put sa grupom prijatelja iz Rotary kluba. Na put su krenuli s terenskim vozilima Jeep i tako je nastao prvi godišnji Jeep Jamboree.

"Kada je Mark Smith organizovao prvi Jeep Jamboree s 55 Willys-a i vozio se kroz planine Sierra Nevade na stazi Rubicon, rođena je off-road rekreacija," rekao je Pearse Umlauf, predsjednik i izvršni direktor Jeep Jamboreeja. Sljedeće godine, Willys Motors - tadašnji proizvođač Jeep vozila – prepoznao je čari ove staze i pridružio se avanturi, i od tada je nastala Jeep Jamboree off-road tradicija koja nastavlja rasti iz godine u godinu.

Nešto duže od zadnje četiri decenije, Rubicon Trail koriste Jeepovi inžinjerski timovi za poboljšanje off-road sposobnosti vozila i za pomoć u razvoju novih modela i tehnologija.

Podsjetimo, staza Rubicon Trail duga je oko 35 kilometara, tokom kojih se posade terenskih vozila moraju nositi sa zaista teškim terenom. Ruta se proteže na nadmorskoj visini od 1.646 do 2.134 metara i često nema pokrivenost mobilnim signalom. Stoga nije ni čudo da Rubicon Trail mnogi smatraju jednom od najzahtjevnijih, ali i jednom od naprivlačnijih off-road staza u SAD kojom su pohodovale desetine hiljade ljubitelja off-roada u ovih 70 godina.

U ovogodišnjoj ekspediciji učestvovalo je više od 450 Jeepova, od čega su glavnicu činili modeli Wrangler Rubicon i Gladiator.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo