Članak top banner 970x90
Vijesti

Japan je posljednjih 14 godina domaćin najvećeg okupljanja Kangooa u svijetu

Svake godine hiljade Japanaca okuplja se u podnožju planine Fuji kako bi slavili i divili se legendarnom francuskom MPV-u. Renault je na ovogodišnjem okupljanju imao priliku predstaviti novi Grand Kangoo japanskoj publici.

Autor: BIHAMK

Kangoo je svojevremeno obogatio segment monovolumena jedinstvenim i praktičnim dizajnom s kliznim vratima i tako u trenu postao prava priča o uspjehu. Tome u prilog govori i podatak da je u 25 godina prodat u više od 4,4 miliona primjeraka u 50 zemalja širom svijeta. Tvornica u Maubeugeu u Francuskoj od 1997. proizvodi Kangoo za sva ostala tržišta, a posebno za Zemlju izlazećeg Sunca.

Naime, od svih zemalja u kojima se prodaje Kangoo, upravo ga Japan slavi na najoriginalniji način. Opšta pomama Japanaca za ovim vozilom brzo se rasplamsala – do te mjere da su 2009. godine obožavatelji Kangooa odlučili održati okupljanje na kojem će strast prema tom francuskom automobilu podijeliti sa što više ljudi. I dok je na prvom takvom susretu učestvovalo tek nekoliko stotina ljudi, današnja izdanja broje više od 5.000 posjetitelja koji dolaze razgledati gotovo 2.000 izloženih Kangooa. Ovo je već 14. okupljanje zaredom i najveća je smotra Renaulta Kangoo-a u svijetu.

Novo izdanje okupljanja službeno je predstavio predsjednik Renaulta Japan, Junpei Ogawa, u prisustvu Heinz-Jürgena Lowa - višeg potpredsjednika Renaultovog odjela za laka komercijalna vozila i Thierryja Plantegenesta - direktora prodaje i marketinga pri Renaultovom LKV odjelu. Tom su prilikom publici predstavljeni novi Renault Grand Kangoo i nova ograničena serija, karakteristična po sivoj boji Urban, koju je Renault razvio posebno za japansko tržište.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo